AB'den ayrılık süreci tıkandı...Erken seçim başladı!

İngiltere, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecinin tıkanması sebebiyle erken genel seçime gitti. Bugün düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi Türkiye saatiyle 10.00'da başladı.

DÜNYA 12.12.2019, 10:14 12.12.2019, 10:20
AB'den ayrılık süreci tıkandı...Erken seçim başladı!

Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık süreci çıkmaza giren İngiltere'de yaklaşık 46 milyon seçmen, seçimlerde oy kullanmak üzere başvurdu.

Oy verme işlemi, Türkiye saati ile 10.00'da başladı. Seçim, gece saat 01.00'e kadar devam edecek.

İngiltere Parlamentosu'nda salt çoğunluk olan 326 milletvekiline ulaşan partinin tek başına hükümet kurabileceği bildirildi. 

Yapılan anketlerde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin birinci sırada olduğu görülüyor. 

Brexit süreci

İngiltere, 2016 yılındaki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almıştı.

Fakat eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı anlaşma, 3 defa oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemişti. Brexit, muhtemel bir anlaşmasız ayrılığı önlemek amacıyla önce 22 Mayıs'a daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti.

May'in yerine gelen Boris Johnson'ın Brüksel'le yaptığı yeni anlaşmanın oylamasının 31 Ekim gününden önce yapılamaması sebebiyle İngiltere, Avrupa Birliği'nden yeni bir erteleme talep etmek zorunda kalmıştı.

Başbakan Boris Johnson'ın seçimleri yeniden kazanması ve Avrupa Birliği ile vardığı anlaşmanın parlamentoda onaylanması durumunda İngiltere, 31 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Birliği'nden ayrılmış olacak.

Yeni Brexit anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere, Brexit için yeni bir uzlaşma sağlandığını bildirmişti. Varılan anlaşmada, eski Başbakan Theresa May'in anlaşmasının Avam Kamarasında 3 defa reddedilmesine neden olan "tedbir maddesi" kaldırılmış görünüyor.

Yeni anlaşmaya göre, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymayı sürdürecek. Kuzey İrlanda, İngiltere'nin gümrük sahası içinde kalmaya devam ederse AB'nin ortak pazarına "giriş noktası" niteliğinde olacak. Anlaşma, AB'nin ortak pazarının bütünlüğünü korumaya dönük bir dizi tedbiri de kapsıyor. Kuzey İrlanda'ya İngiltere içinde ayrıcalıklı bir konum tanıyan bu düzenlemenin sürdürülmesi veya sona erdirilmesi de Kuzey İrlanda Bölgesel Parlamentosunun onayına bağlı olacak.

Bölgesel parlamentonun bu konuda 4 senede bir oylama yapması öngörülüyor.

Yorumlar (0)