AB'den 'askeri oluşum' kararı

AB'nin güvenlik ve savunma alanında karar alması ve gelişmesinde operasyonel rehber niteliği taşıyacak olan 'Stratejik Pusula' isimli belge onaylandı. Belgede en öne çıkan unsur olarak 'hızlı intikal kuvveti' göze çarpıyor. Bahse konu kuvvetin 5 bin kişiye dek çıkabilmesi, deniz, hava ve kara birimlerinden oluşması, düzenli tatbikatlar gerçekleştirmesi amaçlanıyor.

DÜNYA 22.03.2022, 01:13
AB'den 'askeri oluşum' kararı

AB (Avrupa Birliği) Konseyi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, AB'nin savunma bakanları dünkü toplantılarında bahse konu stratejik belgeyi kabul etti.

Belgeyle, 27 mensubuyla dünya ekonomisi ve siyasetinde önemli bir aktör olsa da güvenlik ile savunma alanlarında ABD ve NATO'dan bağımsız hareket edemeyen Avrupa Birliği, 2030 yılı itibarıyla savunma ve güvenlik politikasını kuvvetlendirme hedefini ortaya koyuyor.

Ukrayna'da devam eden savaş gibi yakın coğrafyasında yaşanan krizlere hızlı cevap vermeyi hedefleyen AB, belge ile çalışma yaptığı stratejik ortamın ve AB'nin karşı karşıya kaldığı zorluklar ile tehditlerin müşterek bir değerlendirmesini gerçekleştirerek, daha yetenekli ve güçlü bir 'güvenlik sağlayıcısı' olmayı amaçlıyor.

Dört ana unsuru kapsıyor

Stratejik Pusula taslağı, dört ana unsuru kapsıyor. Bunlar, Avrupa Birliği'nin kriz yönetimindeki rolünü kuvvetlendirmek, savunma yeteneklerinin geliştirilmesi, krizlere karşı dayanıklılık göstermesinin tesisi ve üçüncü ülkelerle partnerlik kurulması olarak sıralanıyor.

Konsey tarafından yapılan açıklamaya göre belge, Avrupa Birliği'nin krizlerde kararlı bir şekilde hareket etmek ve güvenliğini geliştirmek adına açık ve net bir uygulama takvimi ile eyleme geçirilebilir tavsiyelerde bulunuyor.

5 bin kişilik kuvvet oluşturulacak

Belgede en öne çıkan unsur olarak 'hızlı intikal kuvveti' göze çarpıyor.

Bahse konu kuvvetin 5 bin kişiye dek çıkabilmesi, deniz, hava ve kara birimlerinden oluşması, düzenli tatbikatlar gerçekleştirmesi amaçlanıyor.

Bir ay içerisinde tam donanımlı 200 Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası uzmanını görevlendirmeye hazır vaziyette olmak, askeri hareketliliği daha da geliştirmek, daha esnek ve hızlı bir karar alma süreci ve daha çok mali dayanışma tesis ederek Avrupa Birliği'nin askeri ve sivil Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası operasyonlarını ve görevlerini kuvvetlendirmek, partnerleri desteklemek adına Avrupa Barış Gücü'nden tam anlamıyla faydalanmak gibi ögeleri de kapsıyor.

Birlik hudutları dışına da sevk edilebilecek kuvvetin konuşlandırılması adına kararın, 27 mensubun oy birliği ile alınması öngörülüyor.

Bir grup mensup ülke tarafından 'koalisyonlar biçiminde' kurulabilecek kuvvet, Avrupa Birliği'ne yönelik hibrit saldırılar da dahil olmak kaydıyla farklı krizlere cevap verebilmek için modüler bir yapıda olacak.

Kuvvetin, 2025 yılı itibarıyla kurulmuş olması tahmin ediliyor. 

Yorumlar (0)