AB'den 'aşı yaptıranlar seyahat edebilsin' tavsiyesi

Avrupa Birliği, AB’nin onayladığı aşıları yaptıran ve AB ülkesi vatandaşı olan kişilere seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını talep etti. 

DÜNYA 03.05.2021, 14:05 04.05.2021, 10:05
AB'den 'aşı yaptıranlar seyahat edebilsin' tavsiyesi

AB, yaz mevsimi yaklaşırken AB üyesi ülkelere seyahat konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.

“Aşı olmuş kişilere kısıtlama kaldırılsın”

Avrupa Komisyonu, AB ülkelerine seyahate ilişkin kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik önerilerde bulundu.

Bu öneriye göre AB devletlerine;, "iyi epidemiyolojik durum" şeklinde tanımlanan devletlerden gelen vatandaşların yanında tamamen aşılanmış kişiler için kısıtlamaların tamamen kaldırılması tavsiyesinde bulunuldu.

27 ülkeden oluşan AB, şu anda sadece 7 ülkeden zorunlu olmayan seyahatlere izin verebiliyor. Komisyonun yeni önerisi ise söz konusu listenin genişlemesini tavsiye ediyor.

AB üyesi ülkeler, salı günü bu öneriyi tartışmaya açacak

“Avrupa Birliği onaylı aşı şart”

Yeni öneride, AB ülkelerine seyahatlerde AB onaylı aşının son dozunun tamamlanmış olması gerektiği kaydedildi.

Aşı konusuna ilişkin ise, "DSÖ acil durum kullanım listelemesini bitiren aşıları kapsayacak biçimde genişletilebilir." ifadelerine yer verildi.

Rus ve Çin aşılarına onay yok

Avrupa Birliği, Rus ve Çin merkezli Kovid-19 aşılarına ise henüz onay vermiş değil. Türkiye'de ise şu an Çin'in Sinovac ve Almanya’nın BioNTech’in geliştirdiği aşılar kullanılmakta. Son olarak ise Rus Sputnik V aşısının kullanımına onay verilmesiyle Türkiye’de kullanılan Kovid-19 aşı sayısı 3’e çıktı.

AB’nin Türkiye’ye seyahat açıklaması

Öte yandan AB Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, yaptığı açıklamalarda; pandemi sebebiyle Türkiye'ye ilişkin seyahat yasağıyla ilgili "Bu konunu Türkiye ile yeni pozitif atmosfer girişimlerine hiçbir etkisi olmayacak. Rusya'nın aksine bunlarısiyasi hedefler için kullanmayız." sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)