AB'den 'Afganistan' açıklaması: "Onlarla konuşmamız gerekiyor"

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Taliban, savaşı kazandı ve onlarla temasa geçmemiz gerekiyor." dedi.

DÜNYA 17.08.2021, 22:46 18.08.2021, 17:39
AB'den 'Afganistan' açıklaması: "Onlarla konuşmamız gerekiyor"

Borrell, AB dışişleri bakanlarının olağanüstü video konferans toplantısının akabinde basına açıklamalar yaptı.

Afgan halkını desteklemeyi sürdüreceklerini kaydeden Borrell, bunun Taliban’ı tanıma manasına gelip gelmeyeceğine dair soruya, "Bu resmi bir tanıma değil, baş etmek gerektiği manasına geliyor." cevabını verdi.

"Taliban, savaşı kazandı ve onlarla temasa geçmemiz gerekiyor." değerlendirmesi yapan Borrell, Taliban’ın BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi kararları ve insan haklarına uyum sağlaması için tüm manevra güçlerini kullanacaklarına işaret etti.

Borrell, AB’nin Taliban ile gerçekleştireceği herhangi bir iş birliğinin; 'kapsayıcı ve barışçıl bir çözüme, gençler, kadınlar ve azınlıklar da dahil olmak kaydıyla tüm Afganların temel haklarına saygı gösterilmesine' bağlı olacağına vurgu yaptı.

Afganistan'dan tahliyeler

Önceliklerinin Avrupa Birliği vatandaşlarının ve AB ile 20 seneyi aşkın bir süredir çalışan Afganların tahliyeleri olduğuna işaret eden Borrell, "Eğer ülkeyi terk etmek gibi bir düşünceleri varsa onları ihmal edemeyiz. Onları getirebilmek ve AB üye ülkelerinde koruma altına almak için her şeyi yapacağız. Bahse konu kişileri almak için hazır olan İspanya’ya da teşekkür etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Borrell, sayısı yaklaşık 400 olan bahse konu kişilerin daha sonra vize veren AB ülkelerine dağıtılacağını belirtti.

AB'ye göçün engellenmesi

Bir başta önceliklerinin Afganistan'daki yeni güvenlik durumunun Avrupa’ya doğru büyük bir göçe yol açmasını önlemek olduğuna dikkati çeken Borrell, bu hususta transit ve üye ülkelerle görüşeceklerini bildirdi.

Borrell, "Alınacak çok sayıda ders olduğunun ve özellikle Afgan ordusunun Taliban saldırılarına karşı direnç gösterme gücü ile ilgili yanlış öngörülerde bulunulduğunun kabul edilmesi gerekir." tespitinde bulunarak, ilerleyen dönemde Türkiye, Çin, Rusya, İran ve Pakistan ile daha fazla çalışılması gerektiğine işaret etti. 

Siyasi çözüm vurgusu

Borrell’in ofisi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada da "AB, 'Afganistan çapında tüm şiddetin ivedilikle durdurulması, güvenliğin ve sivil düzenin tesis edilmesi, sivillerin hayatının, mal ve haysiyetinin korunması' çağrısında bulunuyor." denildi.

Söz konusu açıklamada, çatışmaya; demokrasi, hukukun üstünlüğü ve anayasal yönetime bağlı müzakereler yoluyla çözüm sağlanması gerektiği kaydedildi.

Yorumlar (0)