AB'den "aday ülke" statüsü alamayan Gürcistan karıştı: Halk sokağa indi!

Avrupa Birliği (AB) tarafından Ukrayna ve Moldova'ya 'aday ülke' statüsü verilmesi; fakat Gürcistan'a verilmemesi Gürcistan’ı karıştırdı. Başkent Tiflis'te sokağa çıkan protestocular, dün AB tarafından ülkelerine "aday ülke" statüsü verilmemesi sebebiyle hükümeti suçlayarak Başbakan İrakli Garibaşvili'yi istifaya çağırdı.

DÜNYA 25.06.2022, 11:34 27.06.2022, 09:15
AB'den "aday ülke" statüsü alamayan Gürcistan karıştı: Halk sokağa indi!

Başkent Tiflis'te parlamentonun önünde gerçekleştirilen protestolarda halk, Gürcistan'a AB Zirvesi'nde “aday ülke” statüsü verilmemesine tepki gösterdi.

AB kararı sebebiyle hükümeti suçladılar

Göstericiler, Gürcistan’a aday ülke statüsünün verilmemesi sebebiyle hükümeti suçladı.

Gürcistan'ın AB'ye üyeliğine destek veren göstericiler, bu "başarısızlık" sebebiyle hükümetin sorumlu olduğunu ifade etti.

Zirvede Moldova ve Ukrayna’ya adaylık statüsü verildiğini anımsatan eylemciler, Gürcistan'a ise Avrupa perspektifi sunulduğunu ve söz konusu kriterleri karşılaması şartıyla durumunun daha sonra tekrar değerlendirilmesi konusunda karar alındığını ifade etti.

Eylemciler, öte yandan Başbakan İrakli Garibaşvili'yi istifaya çağırdı.

Protestoların organizatörlerinden biri olan Şota Digmelaşvili, Gürcistan'a şimdilik AB aday ülke statüsü verilmediğini fakat bazı reformlar için Gürcistan’a 6 aylık bir süre verildiğini kaydetti.

Digmelaşvili, bu süreç içinde hükümetin 12 maddelik kriterleri karşılamasının imkanının olmadığını söyledi.

Başbakan Garibaşvili'yi istifaya çağıran Didmelaşvili, hükümete bir hafta süre verdiklerini ve eğer talepler yerine getirilmezse 3 Temmuz'dan sonra kesintisiz gösteriler düzeleyeceklerini açıkladı.

Zelenskiy: “Size destek vereceğiz”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Tiflis'teki gösteriye görüntülü mesajla seslendi.

Zelenskiy, Ukrayna’ya AB aday ülke statüsü verildiğini ve Gürcistan'ın da yine aynı yolda olduğunu ifade ederek, "Yürümeye devam edin, size yardım edeceğiz. Gürcistan ve Ukrayna sonsuza kadar birlikte." açıklamasını yaptı.

Gürcistan ve Ukrayna’nın, Rusya'ya karşı mücadele ettiğine dikkat eçek Zelenskiy, "Asla pes etmeyeceğiz. Güney Osetya ve Abhazya sizin olduğu gibi Kırım ve Donbas da bizim topraklarımızdır." ifadelerini kullandı.

AB’ye başvurular

Ukrayna, Rusya'nın saldırısından 4 gün sonra AB'ye adaylık başvurusunu 28 Şubat 2022'de, Gürcistan ve Moldova ise 3 Mart 2022'de yapmıştı. 7 Mart'ta ise AB Konseyi, AB Komisyonunu görüşünü sunmaya çağırmıştı.

AB Komisyonu, Moldova ve Ukrayna’ya 17 Haziran'da adaylık statüsü verilmesi konusunda görüş bildirdi. Komisyon, bun karşılık Gürcistan için ise Avrupa perspektifi sunulması ve kriterleri karşılaması şartıyla daha sonra durumunun tekrar değerlendirilmesini tavsiye etmişti.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Moldova ve Ukrayna’ya  dün, "aday ülke" statüsü verilmesine karar verdi.

Yorumlar (0)