AB'den "acil kodlu" Ukrayna-Rusya toplantısı! İşte yeni kararlar!

Üye ülkelerin dışişleri bakanlarını "acil kodlu" görüşmeye çağıran AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Borrell, Rusya'ya ek yaptırımların uygulanması ve Ukrayna'ya askeri teçhizat yardımının devam etmesi yönünde karar aldıklarını belirtti.

DÜNYA 22.09.2022, 10:30 23.09.2022, 08:53 Hakan Öksüz
AB'den "acil kodlu" Ukrayna-Rusya toplantısı! İşte yeni kararlar!

Ukrayna'daki savaşın ne zaman biteceğine ilişkin tahminler havada uçuşurken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "kısmi seferberlik" kararı alması, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Kremlin yönetiminin bu kararı, savaşın uzun süre devam edeceğine dair işaret olarak okundu. 

"Putin'in hedefi, Ukrayna'yı haritadan silmek"

New York'ta toplanan BM Genel Kurulunun, bu konuyu görüşmesi bekleniyordu. Üye ülkelerin dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağıran AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Toplantının bir bölümünde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın da yer aldığını kaydeden Borrell, "Putin'in hedefi, Ukrayna'yı haritadan silmek. Son aylarda yaşadığı askeri başarısızlığı kapatmak için kısmi seferberlik kararı aldı." ifadelerini kullandı. 

"Küresel barış ve güvenlik ortamı tehdit altında"

Rusya'nın Donbas bölgesinde yasal olmayan şekilde referandum düzenlemeye hazırlandığını hatırlatan Borrell, "Önce referandum haberleri, sonra nükleer silah tehdidi ve şimdi de kısmi seferberlik ilânı. Putin, köşeye sıkıştıkça yeni kartlarını açıyor. Küresel barış ve güvenlik ortamı, Rusya'nın faaliyetleri nedeniyle ciddi bir tehdit altında. Rusya'nın faaliyetlerinden dolayı enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artış, bunun göstergelerinden biri." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'ya ek yaptırım, Ukrayna'ya askeri teçhizat yardımı!

Ukrayna'nın, kendisini savunma hakkını sonuna kadar kullanacağını aktaran Josep Borrell, "Ukrayna'nın toprakları işgal altında. Bu toprakları kurtarmak için harekete geçmek, Ukrayna'nın meşru haklarından biridir. Rusya'ya karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin artırılması konusunda mutabık kaldık. Ek yaptırımlar kısa süre içinde duyurulacak. Ukrayna'ya askeri teçhizat yardımı devam edecek. Rusya'ya yönelik yaptırımlardan bir kısmı kişisel, bir kısmı ise sektörel bazda olacak. Detayları daha sonra duyuracağız." dedi.

Yorumlar (0)