AB'de yine çatlak

Lüksemburg'da Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantıda Türkiye karşıtı ortak bir karar yine alınamadı. AB, blok olarak ambargo uygulamak yerine silah satışını sınırlandırma kararı aldı.

DÜNYA 15.10.2019, 09:45
AB'de yine çatlak

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi, Fırat'ın doğusuna güvenli bölge kurmak için başlattığı harekât Avrupa Birliği'ni (AB) zor durumda bırakmaya devam ediyor. Fikir birliğine ulaşamayan birlik, toplu silah ambargosu kararı alamadı.

Dün Lüksemburg'da AB dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantıda, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Türkiye'ye kınama çağrısında bulunuldu. İngiltere'nin bu çağrıya karşı çıktığı kaydedildi. Ortak tavır belirlemekte zorlanan AB, Türkiye'ye yönelik silah ambargosu kararı da alamadı.

Lüksemburg'da yapılan toplantıda üye ülkelerin harekâta bakış açısının farklı olması sebebiyle ortak bir pozisyon belirlenemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koyduğu "kırmızı çizgiden" dolayı üye ülkelerin sonuç bildirisinde harekât için "işgal" ifadesi kullanmaması dikkat çekti. Toplu silah ambargosu kararı da alınamazken bu konudaki inisiyatif üye ülkelere bırakıldı.

Türkiye AB'nin stratejik ortağı

"Tek taraflı askerî eylem" olarak adlandırılan harekâtın bitirilmesi çağrısını yineleyen bildiride, operasyonun "bölgenin istikrarı ve güvenliğine yönelik olumsuz etkileri" ve "yarattığı insanî sonuçlar" göz önünde bulundurularak kınama çağrısı yapıldı. Türkiye'nin AB'nin stratejik bir ortağı olduğuna dikkat çekilirken problemlerin çözümünün askerî değil diplomatik yollarla gerçekleşmesi gerektiğine değinildi.

 "Sihirli güçlerimiz yok"

Bildiride aynı zamanda uluslararası topluma harekâtın bitirilmesi çağrısı yapıldı. Harekâtın DEAŞ terörünü tekrar yükselteceği de tartışma konusu olurken, 81 üyesi olan DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantıya çağrıldı.

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, “Sihirli güçlerimiz yok. Yapabileceğimiz tüm baskıyı uygulayarak bu eylemi durdurmak” şeklinde konuştu. Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de toplantı sonunda “Gerçeği söylemek gerekirse sabah toplantıya girerken Türkiye konusunda mutlaka karar alınacağından emin değildim” diyerek AB ülkeleri arasındaki görüş ayrılığının farkında olduğunu belirtti. Barış Pınarı Harekâtı'nın kınanması fikrine İngiltere tek başında direnirken oturum oldukça hararetli tartışmalara sahne oldu.

Macar bakan Türkiye yanında

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto’nun tercihinin toplantıya katılmak yerine Bakü’de düzenlenen Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmayı tercih etmesi ise toplantıya damgasını vurdu.

Yorumlar (0)