AB'de 1,3 milyon kişi kanser kurbanı!

AB ülkelerinde ölümlerin 4'te 1'inin kanser nedeniyle olduğu, bunun yılda ortalama 1,2 milyon kişiye tekabül ettiği kaydedildi.

DÜNYA 04.02.2020, 14:26
AB'de 1,3 milyon kişi kanser kurbanı!

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıkladığı son verilere göre, erkeklerin yüzde 29'u kanser sebebiyle yaşamını yitirdi, kadınlarda bu oran yüzde 23 oldu. 

Erkeklerde en fazla ölüme neden olan tür akciğer kanseri olurken, kadınlarda da göğüs kanseri ilk sırada yer aldı. 

Ölümlerin yüzde 20'si akciğer kanseri sebebiyle gerçekleşirken, bunu bağırsak kanseri (yüzde 12), göğüs kanseri (yüzde 7) ve pankreas kanseri (yüzde 7) izledi.

Üye ülkeler arasında kanser sebebiyle ölüm oranı en yüksek Macaristan'da görülürken, en düşük orana sahip ülke de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu. 

AB'den kanserle mücadele kampanyası

AB Komisyonunun bugün kanserle mücadele için "Avrupa'nın Kanserle Mücadele Planı" başlıklı yeni bir girişimi açıklayacağı tahmin ediliyor.

Geniş bir kampanya yürütmeyi hedefleyen AB, "araştırmaya daha fazla kaynak ayırma", "tedavi masraflarını düşürme", "tütün kontrolünü artırma" ve "vatandaşları sağlıklı yaşam biçimi" hakkında bilgilendirme gibi unsurlar içeren bir girişimi açıklayacak.

Girişim çerçevesinde ilk olarak bir "kamuoyu müzakere" süreci yürütülecek. 

Konuyla ilgili Twitter hesabından mesaj paylaşan AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Başkalarına yardım etmek, üzüntü ve çaresizliğin üstesinden gelmek için tıp okudum. Bugün kanseri yenenlerin sayısı artıyor ancak yapılacak çok şey var. Komisyon Başkanı olarak 'Avrupa'nın Kanserle Mücadele Planı'na katkı sağlayacağım. Herkesin desteğine ihtiyacımız var." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)