AB, Brexit için tarih verdi!

Avrupa Birliği'nin (AB) Brexit sürecinin uzatılmasıyla ilgili kararı cuma günü vermesi bekleniyor.

DÜNYA 24.10.2019, 15:53 24.10.2019, 16:00
AB, Brexit için tarih verdi!

BBC'nin Avrupa editörü Katya Adler'e göre, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri liderleri, Brexit sürecinin uzatılıp uzatılmamasına ilişkin kararı cuma günü verilebilir. AB üyelerinin neredeyse tamamı bir uzaztma verilmesine sıcak bakarken, Fransa'nın çok sıcak yanaşmadığı iddia ediliyor. Fransa'nın bu çekimserliğinin, İngiltere'ye tanınacak uzun bir uzatmanın ülkede kararsızlık yaratacağı veya net sonuçları olmayan bir genel seçime yol açacağı yüzünden kaynaklandığı iddia ediliyor.

Fransa'nın hemen onay vermemesi durumunda, bir sonraki hafta Pazartesi günü Brüksel'de acil bir zirve toplanacak ve liderler burada yüz yüze tartışarak uzatma verilmesi hakkında bir karar verecek.

Johnson'un ne yapacağı bilinmiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin önümüzdeki hafta 31 Ekim'de AB'den bir anlaşmayla veya anlaşmasız ayrılacağı konusunda kararlı. Fakat Johnson, AB'nin bir uzatma kararı vermesi durumunda, ülkesini erken seçimlere götüreceğini de duyurdu.

İngiliz hükümeti ve parlamentosu, en az Johnson'un kafası kadar karışık

İngiliz kabinesinde ve Avam Kamarası'nda ise ortalık oldukça karışık. Avam Kamarası lideri ve Muhafazakar Parti milletvekili Jacob Rees-Mogg, parlamenterlere hükümetin "bir uzatma istemediğini" ve "31 Ekim'de çıkış için her türlü hazırlığı yaptığını" duyurdu. Bir diğer yandan ise Başbakan Johnson'un baş danışmanı Dominic Cummings'in, bakanlara teklifi parlamentodan geçirme çabasının boşa olduğunu, bunun yerine Aralık ayında bir seçime gidilmesi gerektiğini söylediği iddia ediliyor.

Johnson'un kabinesindeki bazı bakanların ise Başbakan'ı teklifi Avam Kamarası'na bir kez daha getirmesi konusunda ikna etmeye çalıştığı söyleniyor. Johnson ve kabinesi, Perşembe günü TSİ 17.00'da toplanarak Brexit'in geleceğini konuşacak.

Yorumlar (0)