AB ateşkesi "iyi haber" olarak değerlendirdi!

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib’de sağlanan ateşkesten memnuniyet duyduklarını açıklarken, Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ateşkesin uygulanabilmesi durumunda sivillere yardımın mümkün olacağını söyledi.

DÜNYA 06.03.2020, 14:24 06.03.2020, 14:31
AB ateşkesi "iyi haber" olarak değerlendirdi!

Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile Rusya'nın dün Moskova'da yürütülen diplomasi trafiğinden çıkan uzlaşı sonucu İdlib'de sağlanan ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısından önce İdlib konusunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Josep Borrell, "İdlib ateşkesinden memnun musunuz?” sorusuna, "gayet tabii ki, bu iyi bir haber” cevabını verdi.

Borrell, "Bildiğiniz üzere ateşkes İdlib'deki insanlara insani yardımı arttırmanın ön koşulu” diyerek kararın uygulanma şeklini de yakından takip edeceklerini kaydetti.

Övgü ve sitem bir arada

Borrell, AB dışişleri bakanlarıyla 4 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye'ye yapılacak malî yardımların artırılmasını görüşeceklerini aktararak, "Türkiye büyük bir yükün altında, bunu anlamamız gerekiyor. Ama aynı zamanda sığınmacıların bir baskı aracı olarak kullanılmasını kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.

"Rusya, Esad'ı ikna etmeli"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Türkiye ve Rusya'nın İdlib'e yönelik ateşkes anlaşmasını değerlendirdi ve "gecikmiş” olsa da, ateşkes kararını memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.

Maas, ateşkesin uygulanması, yürürlükte kalabilmesi ve Rusya'nın bunu Esad rejimine kabul ettirmesi durumunda bölgedeki sivil halka yardımların ulaştırılabileceğini söyledi.

Son zamanlarda bölgede bir Türk-Rus savaşı tehlikesinin arttığına, ancak her iki tarafın da bunu istememesinden ötürü bir mutabakat sağlanabildiğinin altını çizen Alman bakan, şimdi insani yardımların gerçekleşebilmesi için taraflardan "güvenlik garantisi” gelmesinin gerektiğini ve bunun için de Esad rejimini Rusya'nın ikna etmesi gerektiğini belirtti.

Uçuşa yasak bölge konusu

Öte yandan, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, AB'li mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde İdlib'de uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Stef Blok, "Kanımca Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerini İdlib'de bir uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için ikna etmekte istekli. Bu, El Kaide ile savaşı engellemez ama sivillerin ölümünü engelleyebilir” şeklinde konuştu.

AB-Türkiye sınırlarında 28 Şubat'tan bu yana sürmekte olan göçmen krizi ve İdlib'deki gelişmeler bugün Zagreb'de düzenlenen olağanüstü AB dışişleri bakanları toplantısının en önemli gündem maddesi olarak dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)