849 tonluk roketten kopan parçalar evin çatısına düştü!

Çin tarafından 5 Mayıs günü fırlatılan Long March-5B roketinin enkazı, Atlas Okyanusu'na düştü. Fildişi Sahili'nin N'guinou köyünde bulunan bir evin çatısına, enkazdan kopan 50 kilogramlık bir parça düştü.

DÜNYA 14.05.2020, 14:26 14.05.2020, 14:29
849 tonluk roketten kopan parçalar evin çatısına düştü!

Çin, 2022 senesine kadar yörüngede üç kapsülden meydana gelen insanlı bir uzay istasyonu kurmayı hedefliyor ve son dönemde bunun testlerini yapıyor.

Ülke, ilerleyen zamanlarda uzayda kuracağı yeni istasyona roketlerle astronot taşımayı amaçlıyor. Bu amaçla geliştirilen roketin prototip versiyonu Long March-5B, 5 Mayıs günü astronotsuz olarak test için yörüngeye fırlatılmıştı. 

Roketin merkez çekirdek iticisi, Dünya'nın etrafında bulunan yörüngesinde bir hafta döndü, ardından kontrolsüz bir şekilde atmosfere yeniden girdi.

"Atmosfere kontrolsüz bir şekilde giren en büyük nesne"

Harvard astrofizikçisi Jonathan McDowell, roketin merkez çekirdek iticisini 1991 yılında 39 tonluk Salyut-7'nin ardından atmosfere kontrolsüz bir şekilde giren en büyük nesne" olarak değerlendirdi. 

Uzaya 5 Mayıs günü fırlatılan insansız prototip uzay aracı Long March-5B roketinde bulunan dev parçanın, New York kentinin 13 dakika uzağına düştüğü bildirildi. 

ABD Uzay Kuvvetlerinin 18. Uzay Kontrol Filosu, söz konusu aracın Atlas Okyanusuna indiğini onayladı. 

Long March-5B roketinden kaynaklı diğer enkazların, Fildişi Sahilleri civarında tespit edildiği, uzay aracının atmosfere yeniden giriş rotasının doğrudan altında bulunan Mahounou köyüne 12 metre uzunluğunda dev bir parçanın düştüğü ifade edildi. 

Öte yandan, N'guinou köyünde bulunan bir evin çatısına uzay aracının enkazından kopan 50 kilogram ağırlığındaki bir parçanın düştüğü öğrenildi. Alınan bilgiye göre, her iki olayda da can kaybı yaşanmadı.

Yorumlar (0)