8 gündür felaketi yaşayan İngiltere'de 'normalleşme'

Johnson, koronavirüse karşı tedbir olarak kullanılan yüz maskelerinin artık bir zorunluluk olmayacağını dile getirdi.

DÜNYA 05.07.2021, 21:38
8 gündür felaketi yaşayan İngiltere'de 'normalleşme'

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede uygulanan COVID-19 (yeni tip koronavirüs) kısıtlamalarının 19 Temmuz tarihinde kaldırılmasına dair yeni açıklamalarda bulundu. Johnson, 19 Temmuz tarihinde geçilmesi planlanan 'normalleşme' için çok kısa bir zaman kaldığını fakat salgının sona ermesinin 'çok uzakta' olduğunu belirtti. Johnson, "19 Temmuz tarihine kadar günde 50 bin vaka görebiliriz." açıklamasında bulunmasına karşın kısıtlamaların planlandığı gibi kaldırılacağını ifade etti.

Tüm işletmeler açılıyor, maske zorunluluğu kaldırılıyor

Johnson, 19 Temmuz itibarıyla, şu anda uygulanmakta olan 1 metrelik sosyal mesafe sınırlamasının kaldırılacağını, kalan tüm işletmelerin tekrar açılacağını ve maske takmanın bir zorunluluk olmayacağını kaydetti. Maske kullanımının insanların bireysel sorumluluğu olacağını ve bu hususta kendi seçimlerini yapabileceklerini söyleyen Johnson, bu normalleşmeye gece kulüpleri başta olmak üzere diğer büyük eğlence merkezlerinin de ilave edileceğini aktardı. Johnson, normalleşme sürecinde mekanlarda koronavirüs aşı pasaportu uygulanmayacağını fakat işletmelerin dilerse böyle bir kuralı uygulama kararını kendilerinin verebileceklerini açıkladı.

40 yaş altına 2 ay arayla

Ülkede 40 yaşın altındaki kişilere koronavirüs aşılarının 12 hafta yerine 8 hafta arayla uygulanacağını belirten Johnson, 18 yaşın üzerindeki herkesin eylül ayı sonuna dek tamamen aşılanmış olacağını kaydetti.

Aşılananlar izolasyondan muaf

Virüs tespit edilen şahısların kendini izole etmeyi sürdüreceğini dile getiren Johnson, iki doz aşılanmış bir kişinin koronavirüs tespit edilen bir kişiyle temas etmesi durumunda izolasyondan muaf olacağını belirtti. Johnson, iki doz aşı yaptıranlara yönelik uluslararası seyahatin sarı listede bulunan ülkelerden İngiltere'ye dönüşlerde izolasyon koşulunun kaldırılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

Vaka sayısı yükseliyor

Ülkede COVID-19'a bağlı günlük pozitif vaka sayısı son 8 gündür 20 binin üzerinde seyrediyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, son 24 saat içinde 27 bin 334 vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 4 milyon 930 bin 534'e ulaştığı bildirildi. İngiltere'de son 24 saat içinde 9 kişinin yaşamını yitirmesi ile toplam vefat sayısı 128 bin 231'e yükseldi.

Yorumlar (0)