8 BM personelini taşıyan helikopter, düşürüldü

BM barış gücünden 8 personeli taşıyan resmi helikopter, Kongo’daki isyancılar tarafından ülke semalarında düşürüldü. Haberi, BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric duyurdu. Helikopterin içinde 1 Sırbistanlı, 1 Rus ve 6 Pakistanlı temsilcinin bulunduğu aktarıldı. 8 kişinin, bölgedeki çatışmaları izlemek için Kongo’da bulunduğu ifade edildi.

DÜNYA 30.03.2022, 08:39 30.03.2022, 18:12
8 BM personelini taşıyan helikopter, düşürüldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan Kuzey Kivu eyaletindeki Rutshuru bölgesinde Birleşmiş Milletler’e ait bir helikopter düşürüldü. Kongo ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre helikopterin içindeki 1 Rus, 1 Sırbistanlı ve 6 Pakistanlı gözlemci, “23 Mart Hareketi” (M23) olarak isimlendirilen isyancı grup tarafından düşürüldü. Kongo’daki BM misyonu için keşif yapan ve aynı zamanda bölgedeki çatışmaları izlemek üzere orada bulunan 8 BM personelinin aynı zamanda insani yardımları da koordine etmek amacı taşıdığı öğrenildi. Düşen helikopterde sağ kalanlar için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. 



Kongo'ya doğru hareket eden helikopter

BM, saldırıyı açıklayıp kınadı

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Eurocopter AS332 Super Puma tipi helikopterin düşürüldüğünü doğruladı. Sözcü, helikopterin düşme sebebi hakkında herhangi bir açıklamada bulunmazken halkların sabırlı olmasını talep etti. konu hakkında açıklamalarda bulunan Pakistan ordusu ise helikopterde bulunan 6 Pakistanlı BM personelinin olay yerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.



BM binası

M23’ün saldırıları hız kesmiyor

Kongo kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre M23 grubu dün Tchengerero, Ndiza, Runyonyi ve Tchanzu köylerine de çok sayıda saldırı düzenledi. Ülkenin doğusunda mineral bakımından zengin olarak toprakları kontrol etmek amacıyla oluşturulan çok farklı silahlı gruplar var. Bu isyancı gruplar arasında her gün çatışma yaşanıyor. Özellikle M23 isimli grup, Kuzey Kivu’nun başkenti başta olmak üzere ülkenin doğusundaki geniş bir bölümü kontrolü altına almış durumda. İsyancı grup 2013 senesinde Birleşmiş Milletler güçleri ve Kongo ordusu tarafından ülkenin doğu kısmından Ruanda ve Uganda’ya gönderilmişti ancak bir şekilde sınırı geçerek Kongo’ya gelip hakimiyet kurmayı başardılar.

Yorumlar (0)