700 yıllık gizem çözüldü: İşte kara vebanın kaynağı

Bilim insanlarının üç kıtanın nüfusunun yüzde 50'sini yok eden ve insanlık tarihindeki en fazla ölüme sebep olan kara veba salgınının kaynağına erişildiği kaydedildi. Uzmanlar, kara veba salgınının Kırgızistan hudutları içindeki bir göle yakın yerde 1338 yılında başladığını belirledi.

DÜNYA 16.06.2022, 21:30
700 yıllık gizem çözüldü: İşte kara vebanın kaynağı

Uzmanlar, Afrika, Orta Doğu ve Avrupa nüfusunun yüzde 60'a yakınının vefat etmesine sebep olan kara veba salgınının Kırgızistan hudutları içindeki bir göle yakın yerde 1338 yılında başladığını belirledi.

Uzmanlar, söz konusu bölgedeki mezarlarda ve mezar taşlarının üzerine kazınan yazılarda bulunan dişler üzerinde DNA testi yapılarak, kara vebanın yaklaşık olarak 700 sene evvel burada başladığı neticesine vardı.

Bölgede bulunan çok sayıda mezarın da salgına dair bazı izler taşıdığı belirtiliyor.

Asırlık tartışmalara son nokta koyuldu

Stirling Üniversitesi'nden bilim insanı Philip Slavin, kendisinin de katıldığı çalışmanın bahse konu salgının kökenine dair asırlık tartışmalara da bir son verdiğini kaydetti.

Tuebingen Üniversitesi'nden bir diğer bilim insanı Maria Spyrou da bu bölgede gömülü sekiz insana ait dişlerden numuneler alındığını, kalıntılarda bulunan damarlar sayesinde kan yolu üzerinden bulaşan patojenlere erişme olasılığının bir hayli yüksek olduğunu ifade etti.

Dağ faresi gibi memeli hayvanlarda bulunan ve hayvanlardan insanlara da bulaşabilen 'Yersinia pestis' adlı bakterinin yol açtığı hastalık, 1346 ile 1353 seneleri arasındaki sekiz senelik dönemde üç kıtada milyonlarca ölüme sebep oldu.

Salgının kaynağına ilişkin çeşitli teoriler ortaya atılmış olsa da nihai bir neticeye varılamamıştı.

Yorumlar (0)