58’inci Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor

Rusya-Ukrayna-ABD üçgeninde çıkan krizi gündem alan güvenlik konferansı, bugün başlıyor. 58’inci Münih Güvenlik Konferansı olarak geçen görüşmede Covid-19 salgını ve Rusya-Batı ilişkileri görüşülecek. 

DÜNYA 18.02.2022, 11:33 20.02.2022, 09:28
58’inci Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor

“Savunma ve Güvenlik için Davos” ismiyle de bilinen Münih Güvenlik Konferansı’nın 58’incisi (MSC 2022) bugün başlıyor. Rusya-Ukrayna arasında başlayan gerilime taraf olan ABD ve Batılı ülkeler çerçevesinde düzenlenecek olan konferans 20 Şubat’a kadar devam edecek. Münih’teki Bayerischer Hof Otel’de düzenlenen konferans, küresel anlamda derin sıkıntıların yaşandığı Covid-19 pandemisini de görüşecek.  

Geleceğe yönelik mesajlar gündemde 

Gerek ülkeler arasındaki gerginlik gerekse 2 seneden uzun zamandır devam eden koronavirüs pandemisi hakkında geleceğe yönelik mesajlar verileceğini vurgulayan MSC 2022 yetkilileri, pandemi tedbirleri kapsamında katılımcı sayısını üçte iki oranında düşürdüklerini dile getirdi. 3 gün boyunca düzenlenecek olan etkinliklerde de hem sayı hem de süre azaltımına gidildi. Çoğu ülke temsilcilerinin etkinlikleri ve toplantıları çevrim içi izleyebileceği kaydedildi. 

Teknoloji ve iklim krizi görüşülecek 

Görüşmede koronavirüs pandemisi ve Ukrayna-Rusya geriliminin yanı sıra içinde bulunduğumuz dijital/teknoloji çağı, demokrasi, savunma, dış politika, AB’nin savunma stratejileri, küresel iklim krizi, küresel ekonomik kriz, enerji ve lojistik krizi gibi pek çok konu görüşülecek. İstihbarat, ekonomi ve siyasetten üst düzey temsilcilerin bir araya geldiği konferanslar dizisinde bu sene 30 kadar ülkeden devlet başkanları, savunma bakanları ve dışişleri bakanları bulunacak. 



Küresel şirketlerin üst düzey yöneticileri yer alacak 

Teknoloji ve dijitalizmin konuşulacağı toplantılarda bulunmaları amacıyla bu seneki konferansa küresel düzeyde faaliyet gösteren şirketlerin CEO’ları, uluslararası sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve önemli akademisyenlerden oluşan 300’den fazla davetli katılacak.  

Dezavantajlı konumdaki ülkeler için ayrı görüşmeler olacak 

Dezavantajlı konumda olduğu belirtilen Mali ve Afganistan başta olmak üzere pek çok ülke ile NATO, ABD ve AB’nin bu ülkelere katkıları ve etkilerinin, Basra Körfezi’ndeki istikrarsızlıkların, eşitsizliğin, gıda krizinin görüşüleceği toplantılara bu sene sivil toplum kuruluşlarından pek çok temsilcinin katılması dikkat çekti. Düşünce kuruluşlarından da misafirlerin yer alacağı görüşmelerde açılışı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres gerçekleştirecek.  

G7 Dışişleri Bakanları ayrıca toplantı gerçekleştirecek 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock tarafından gönderilen davet mektubu üzerine G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Ukrayna-Rusya krizini görüşmek üzere ayrıca toplantı yapacak. Rusya Dışişleri Bakanı’nın davet edilmediği toplantıda Ukrayna Dışişleri Bakanı bulunacak.  



Rusya, 1999’dan bu yana ilk kez katılım sağlamayacak 

Münih Güvenlik Konferansı’na Savunma Bakanı Hulusi Akar başta olmak üzere pek çok ülkenin temsilcisi katılırken Rusya, 1999 senesinden bu yana ilk kez katılmayacak. Konferansın gerçekleştirileceği otel ve otelin bulunduğu sokak dahil olmak üzere Münih genelinde geniş güvenlik önlemleri alınacak. 3 binden fazla polisin görev yapacağı 3 gün boyunca yüzlerce asker de güvenlik desteği sağlayacak. Otelin çevresindeki pek çok yol, trafiğe kapatılacak.  

Sol grupların gösteri düzenlemesi bekleniyor 

Ülkede bulunan solcu gruplar ile NATO karşıtlarının Münih merkezinde protesto gösterisi düzenlemesi bekleniyor. Gösteri, otelin çevresindeki güvenlik çemberinin hemen dışında düzenlenecek.  

Konferansın tarihi 

İlk kez 1963 senesinde Münih’te düzenlenen konferansın ilk ismi “Uluslararası Askeri Bilimler Buluşması” olarak kamuoyuna duyurulmuştu. Birkaç sene sonra NATO’ya üye ülkeler ile Almanya ve ABD’nin de katılım göstermeye başladığı konferansın ismi “Transatlantik Aile Buluşması” olarak değiştirildi. 1994 senesinden sonra ismi yeniden değiştirilen konferans, “Güvenlik Politikaları için Münih Konferansı” adını aldı. 2008 senesinde son halini alan konferansın ismi, bugünkü haliyle anılmaya başlandı. 

İlk senelerde 60 katılımcı ile kısıtlandırılan konferansın kapıları, 1999 senesinden sonra Avrupa’nın doğusuna, Çin’e, Japonya’ya ve Hindistan’a açıldı. 1991 senesindeki Körfez Savaşı ve 1997 senesindeki konferans başkanlığı seçimi haricinde Münih Güvenlik Konferansı, 1963 senesinden beri her sene düzenleniyor. 

Yorumlar (0)