50 yıllık zirve: Davos!

Dünyadaki liderler, elitler, işletme yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri Davos'taki yıllık toplantı için İsviçre'deler. Peki nedir bu yıllık Davos toplantılarının amacı? Davos'un nasıl bir etkisi var?

DÜNYA 21.01.2020, 17:41
50 yıllık zirve: Davos!

Bu yıl Dünya Ekonomik Forumu'nun 50'nci yıl dönümü kutlanıyor, ancak nedir bu yıllık Davos toplantılarının amacı? Davos'un nasıl bir etkisi var?

Davos nedir?

Davos, Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısını yaptığı İsviçre'deki bir dağ beldesi.

Forum, dünyanın en büyük yaklaşık 1.000 şirketinden oluşan bir sivil toplum kuruluşu ve binlerce iş liderini ve siyasi lideri bir araya gelmesini sağlıyor.

1971'de Alman ekonomist Klaus Schwab tarafından Avrupa Yönetim Forumu olarak kurulan organizasyon, çalışanlar veya hükümetler de dahil olmak üzere Avrupalı işletmelerin daha iyi şartlara ve yönetimsel mekanizmalara sahip olmalarına yardımcı olmak üzere ortaya çıktı.

Forum, daha sonra, 1987 yılında mevcut adını alan ve 2015 yılında uluslararası bir kurum olarak kabul edilen bir diyalog platformuna evrildi.

Bu yıl, 21 Ocak'ta başlayan ve 24 Ocak'a kadar devam edecek dört günlük etkinlikte en az 600 civarında konuşmacı yer alacak.

Forum ne yapıyor?

Geleneksel olarak ekonomik konular katılımcılar tarafından tartışılageldi ve son otuz yıldır etkinlik daha geniş küresel sorunları ele alıyor. Son yıllarda Çin, Hindistan ve Brezilya'dan liderler foruma katılıyor.

Etkinlikte her yıl farklı bir tema yer alıyor. 2020'nin teması, "Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar" sloganı altında "Sürdürülebilir Kalkınma" olarak dikkat çekiyor.

2020 yılının hedefleri arasında, iklim değişikliğine nasıl cevap verileceği, biyoçeşitliliğin nasıl korunacağı, uzun vadeli borçların nasıl silineceği, teknoloji savaşından nasıl kaçınılacağı, önümüzdeki on yıl içerisinde yaklaşık bir milyar insana beceri kazandıracak ve dünya genelindeki sıcak noktalardaki çatışmaları çözmek amacıyla köprüler kurulması yer alıyor.

Davos Zirvesi, tarihsel olarak problem gidermek amacıyla uluslararası arenada görüşme ve müzakereler için bir platform olageldi.

Turgut Özal, başbakanlığı döneminde Yunanistan ile Hora Krizi'ni Davos Zirvesi'nde Yunan mevkidaşı Andreas Papandreu ile görüşerek çözmüştü. 1992'de Nelson Mandela, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Frederik de Klerk ile ilk kez Güney Afrika dışında Davos'ta görüşmüşlerdi.  

Bu yıl ne olacak?

Geçen yılki forumda ekonomik değerlerin ölçülür olup olmadığı üzerinde durulmuştu. 2019'daki zirvede tüketici refahına odaklanılıyordu ve net bir sonuca varılamamıştı.

Öte yandan, dünya liderleri, ülkelerinde planlanan girişimler hakkında da açıklama yapabiliyorlar.

Genç iklim savaşçısı Greta Thunberg, ikinci kez bu zirveye katılıyor ve fosil yakıtlara yatırımı derhal durdurma yöntemleri aramaya devam edecek.

Öte yandan, insanlar geçen yıl hükümetin kapanması nedeniyle Davos'a katılamayan ABD Başkanı Donald Trump'ı izliyor olacak. Çünkü İran ile gerilen sinirlerden sonra "Üçüncü Dünya Savaşı" senaryoları gündeme gelmişti.

Yorumlar (0)