50 bin hektar tropik orman yok oldu

Brezilya'nın güneyinde bulunan Mato Grosso do Sul eyaletinde 25 Ekim'de başlayan orman yangını 50 bin hektar tropik alanı kül etti. 

DÜNYA 01.11.2019, 10:53
50 bin hektar tropik orman yok oldu

Dünyanın en büyük biyo-çeşitliliğe sahip alanlarından biri olan Brezilya'nın güneyindeki Mato Grosso do Sul eyaletinde çıkan orman yangını 50 bin hektarlık alanı kül ederken, bölgedeki türleri tehdit ediyor. 

BBC'de yer alan habere göre, Mato Grosso do Sul eyalet valiliğinden yapılan açıklamada, durumun kritik seviyede olduğu ve Pantanal yerleşkesinde etkili olan orman yangınının büyüklüğünün bölgede bugüne kadar görülmemiş seviyede olduğu belirtildi.

Yetkililer, 25 Ekim'de başlayan yangında şimdiden 50 bin hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü ve görüş mesafesinin çok azaldığını kaydetti.

30 gün anız yakmak yasak

Orman yangını yüksek sıcaklık ve rüzgarın etkisiyle hızla ilerlerken, Mato Grosso do Sul eyaletinde 30 gün boyunca anız yakılması yasaklandı. 

Mato Grosso do Sul eyaletinde hava desteğinin de kullanıldığı söndürme faaliyetleri sürüyor.

Dünyanın en büyük tropikal sulak alanı

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Pantanal bölgesi, dünyanın en büyük tropikal sulak alanlarından biri olarak görülüyor.

Bölgede bu yıl 30 Ekim'e kadar, geçen yıla oranla yüzde 462'lik artışla 8 binin üzerinde yangın çıktığı belirlendi.

INPE (Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü), 29 Ağustos'ta yayımladığı açıklamada, bu yıl Amazonlar'da 1 Ocak'tan itibaren 83 binden fazla yangın çıktığını belirtmişti.

Yorumlar (0)