5 Türk'ün öldürüldüğü Solingen faciasının üzerinden 30 yıl geçti

1993'te Almanya'nın Solingen şehrinde meydana gelen ırkçı saldırıda evleri kundaklanan 5 Türk yaşamını yitirmişti. Solingen saldırısının 30. yılı dolayısıyla Untere Werner Caddesi üzerinde yer alan evin önünde anma töreni düzenlendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ve Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, konuşma yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise paylaştığı mesajda, "Münferit bir olay değildi bu. Aşırı sağ, ülkemizin en büyük sorunu." ifadelerine yer verdi.

DÜNYA 29.05.2023, 17:47 Hakan Öksüz
5 Türk'ün öldürüldüğü Solingen faciasının üzerinden 30 yıl geçti

29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde yaşanan ırkçı saldırıda 5 Türk yaşamını yitirmişti. 30 yıl önce yaşanan ırkçı saldırı, halen daha hafızalardaki yerini koruyor. Untere Werner Caddesi üzerindeki evlerine yapılan saldırıda ailesinden 5 kişiyi kaybeden baba Durmuş Genç, yaşamını yitiren kişilerin yakınları ve yetkililer, düzenlenen anma törenine katıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim: "30 yıl sonra bile bunun yasını tutuyoruz"

Anma töreni, Solingen Belediyesi öncülüğünde düzenlendi. Kur'an-ı Kerim okunan törene katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına sabır ve başsağlığı dileklerini iletiyorum. Aradan 30 yıl geçti ama Türkiye olarak halen daha 5 canımızı yitirdiğimiz bu ırkçı saldırının yasını tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırıyı unutturmayacaklarının altını çizen Serim, "Yabancı düşmanlığına karşı mücadele veriyoruz. Son yıllarda artan Müslüman düşmanlığı da buna eklendi. Yakılan evin önündeyiz. O korkunç günü bir kez daha hatırladık. Bu insanlık suçunun tekrarlanmaması için 30 sene önce burada yaşanan olayı daima hatırlamalıyız." dedi.

Solingen Belediye Başkanı: "Mevlüde anne burada olmasa da..."

2. Dünya Savaşı'nın ardından en büyük yıkımı 29 Mayıs 1993'te meydana gelen Solingen saldırısı ile yaşadıklarını vurgulayan Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, "Burada işlenen büyük suçun acısını halen daha hissediyoruz. Saldırıda 5 evladını kaybeden Mevlüde Genç, 30 Ekim 2022'de aramızdan ayrıldı. Mevlüde anne burada olmasa da onun hoşgörüsünü hiç unutmayacağım." diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mesaj paylaştı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Solingen faciasının 30. yılı dolayısıyla paylaştığı mesajda, "Aşırı sağ, toplumumuz için en büyük tehlike olmayı sürdürüyor. Hatice ve Kamil Genç, aşırı sağın saldırganlığı yüzünden 30 yıldır büyük bir acıyla yaşıyor. Kızları Hülya ve Saime öldürüldü. 5 yakınlarını yitirdiler. Münferit bir olay değildi bu. Onların isimlerini asla unutmayacağız." ifadelerini kullandı. 

Baerbock, saldırıda hayatını kaybeden Saime Genç (5), Hülya Genç (9), Gülüstan Öztürk (12), Hatice Genç (19) ve Gürsün İnce'nin (28) isimlerini andı.

Not: Evi kundakladıkları için 5 kişinin ölümüne neden olan Christian Buchholz, Christian Reher, Felix Köhnen ve Markus Gartmann uzun süre hapiste yattıktan sonra salıverildi. Solingen canilerinin yeni kimlikleri gizli tutuluyor, hayatlarına Almanya'da devam ediyorlar.

Yorumlar (0)