40 yıllık gizemi tek seferde çözdü!

Kanada'nın Alberta eyaletinde bir turist, ailesiyle küçük bir müzeyi ziyaret etti. Ziyaretçi, 40 yıldır açılamayan çelik kasanın şifresini ilk tahmininde bildi.

DÜNYA 06.06.2019, 13:19
40 yıllık gizemi tek seferde çözdü!

Kanada'nın Alberta eyaletinde bir turist, ailesiyle ziyaret ettiği küçük bir müzede 40 yıldır açılamayan çelik kasanın şifresini ilk tahmininde bilmeyi başardı. Kasadan çıkan şeyler ise 1970'li yıllara ait restoran sipariş fişleriydi.

Gizemli kasa, dört bin nüfuslu Vermilion kasabasındaki müzeye, sahibi el değiştiren bir otel tarafından 1970'lerde bağışlanmıştı.

Kasanın 1907'de satın alındığı öne sürülüyor. Şifresini kimse bilmediği için açılamayan kasada neler saklandığı yıllardır merak ediliyordu.

Şifre uzmanlarından yardım isteyen müze yönetiminin bu çabaları sonuçsuz kalmıştı. Ziyaretçilerin de sürekli olarak kasanın şifresini denediği aktarılıyor.

Stephen Mills isimli turist, 'eğlence olsun' diye kasayı açmaya çalıştı ve 20, 40 ve 60 sayılarını şifre olarak girdi.

ŞİFRENİN TEK SEFERDE BİLİNME OLASILIĞI KAÇTI?

Kaynakçılık yaptığı kaydedilen Mills, kasanın düğmesini üç kez saat yönünde (20),iki kez saat yönünün tersinde (40) ve sonra da bir kez tekrar saat yönünde (60) çevirerek buldu.

Toronto Üniversitesi'nden, "Tahtaya Vur: Talih, Şans ve Her Şeyin Anlamı' isimli kitabın yazarı Jeffrey Rosenthal'e göre, kasanın şifresinin ilk seferde bilinme ihtimali 216 bin'de bir.

Yorumlar (0)