4 ülkeden İsrail'e ortak tepki!

Fransa, Almanya, Ürdün ve Mısır, ortak açıklama ile İsrail'in ilhak planına tepki gösterdi.

DÜNYA 07.07.2020, 13:25 07.07.2020, 13:43
4 ülkeden İsrail'e ortak tepki!

Dört ülke, İsrail'in işgal altında tutuğu Filistin toprağı Batı Şeria için hazırladığı ve yakında uygulamaya konulması beklenen ilhak planına tepki gösterdi.

Fransa, Almanya, Mısır ve Ürdün tarafından yapılan ortak açıklamada, Filistin topraklarının herhangi bir ilhakının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğinin ve genel olarak kabul gören "iki devletli" barış sürecinin temellerini büyük riske sokacağının altı çizildi.

Fransa, Almanya, Ürdün ve Mısır'ın ortak açıklamasında 1967 sınırları üzerinde tarafların kabul etmediği değişiklikleri kendilerinin de kesinlikle tanımayacağına vurgu yapılarak, ayrıca, ilhak gibi teplikeli bir planın uygulamaya konulmasının bölgenin güvenliği ve istikrarı üzerinde ciddi derecede olumsuz etkilerinin olacağı kaydedildi.

İlhak planının tam ve adil bir barış elde etme çabalarının önünde büyük bir engel haline geleceği uyarısında bulunan ülkeler, ilhak planının hayata geçmesi durumunda ilerleyen süreçte İsrail ile mevcut ilişkiler üzerinde de ciddi olumsuz etkisinin olabileceğini belirttiler.

Gerek uluslararası hukuka gerekse Birleşmiş Milletler kararlarına dayanan iki devletli çözüm önerisinin tekrarlandığı ve dört devletin imzasının yer aldığı açıklamada, İsrail ve Filistin tarafları arasında barış müzakerelerinin tekrar başlamasının yapıcı ve güçlü bir şekilde desteklendiğinin altı çizildi.

Yorumlar (0)