"39 cesedin sorumluları adalete teslim edilecek"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bir tırın arkasında 39 kişinin ölümünden sorumlu olanların adalete teslim edilmesi amacıyla her şeyi yapacaklarını bildirdi.

DÜNYA 28.10.2019, 15:44
"39 cesedin sorumluları adalete teslim edilecek"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 39 kurban adına açılan taziye defterini imzaladı. Johnson, İngiltere ve dünyanın, daha iyi bir yaşam arayışındaki masum insanların karşı karşıya kaldığı zulüm ve trajedi karşısında şaşkınlığa uğradığını kaydetti.

Bu suçun sorumlularının duyarsızlıklarını kınadıklarını belirten Johnson, "Hükümet olarak failleri adalete teslim etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız." ifadesini kullandı. 

Sürücünün tutuklanmasına karar verildi

Diğer yandan, olaya ilişkin soruşturma devam ederken 39 kişinin hayatını kaybettiği tırın sürücüsü Maurice Robinson mahkemeye çıkarıldı. 39 kişiyi öldürme ve insan kaçakçılığı ile suçlanan sürücünün tutuklanmasına yönelik karar alınırken, bir sonraki duruşma 25 Kasım gününe ertelendi. 

Hafta sonu gözaltına alınan iki erkek ve bir kadın da kefaletle serbest bırakıldı. Essex bölgesi polisi de cumartesi İrlanda'nın başkenti Dublin'de gözaltına alınan 20'li yaşlardaki erkeğin, olayın şüphelileri arasında bulunduğunu bildirdi. 

Ne olmuştu?

İngiltere polisi, 23 Ekim sabahı aldığı ihbar üzerine gittiği Waterglade sanayi sitesinde tır ile 39 cesedin bulunduğu konteyneri bulmuştu.

Belçika makamları, konteynerin Zeebrugge Limanı'na 22 Ekim günü yerel saatle 14.49'da vardığını ve aynı gün gemiyle İngiltere'ye doğru yola çıktığını kaydetmişti.

İngiliz makamları da gece yarısı İngiltere'nin Purfleet Limanı'na ulaşan konteynerin, buradan Bulgaristan'da kayıtlı bir şirkete ait tır tarafından alınarak sanayi sitesine götürüldüğünün ortaya çıktığını duyurmuştu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, tırın Varna'da İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı adına kayıtlı bir şirkete ait olduğunu ifade etmişti.

Olayın yaşandığı gün yapılan ilk açıklamalarda, 8'i kadın 39 kişinin Çinli olduğu bildirilse de ailelerin beyanları kapsamında kurbanların büyük çoğunluğunun Vietnamlı olabileceği açıklanmıştı.

İngiltere'nin liman kenti Dover'da da 2000 yılında bir konteynerde de 58 Çinlinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Yorumlar (0)