30 senedir dinmeyen acı: Solingen faciası

Almanya'nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçılarca evleri kundaklanan ve meydana gelen yangında beş aile ferdini kaybeden Genç ailesinin acısı geçen 30 seneye karşın dinmedi.

DÜNYA 27.05.2023, 19:39
30 senedir dinmeyen acı: Solingen faciası

Dört ırkçı saldırganın kundakladığı konutta iki ablasını, iki kızını ve yeğenini yitiren Kamil Genç (59), kül olan evin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu dile getirdi. 



"Aşırı sağcılar mecliste ve siyasette olmamalı"

O zamanlar taksi şoförlüğü yapan Genç, şöyle konuştu:

"O gece yaşananları dünmüş gibi anımsıyoruz, devamlı olarak rüyamızda görüyoruz. 

Eşim beni uyandırmış ve yangını o an fark etmiştim. Burada iki kızım Saime ve Hülya, iki kız kardeşim Hatice ve Gürsün, bir de yeğenim Gülistan'ı yitirdik. O geceki sesleri, ağlayışları ve bağrışları unutamıyorum. 

Hadisenin failleri erken tahliye edildi. Olan elbette biz mağdurlara oluyor. 

Son zamanlarda Batılı ülkelerde ırkçı saldırılar arttı. Aşırı sağcılar meclis ve siyasetin içinde olduğu müddetçe bu tarz ırkçı saldırılar engellenemez. Bu saldırılara karşı birlik ve beraberlik içinde olunması gerekiyor."



"Annemin adının bir okula verilmesini istiyoruz"

Almanya'nın KRV (Kuzey Ren Vestfalya) Başbakanlığının, başarılı olan dernekleri ödüllendirmek amacıyla her sene adına madalya bastırdığı annesi Mevlüde Genç'i geçtiğimiz 30 Ekim'de yitiren Kamil Genç, "Annemin adının burada bir okula verilmesi için belediyeye dilekçe yazdık, ayrıca rahmetli evlatlarımın isminin de okullara ya da sokaklara verilmesi için tavsiyede bulunduk. Solingen Belediyesi bu tavsiyeye sıcak baktı ve ileride bunun gerçekleşebileceği cevabını verdi." dedi. 



Solingen faciası

Bahse konu ülkenin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yer alan Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993 tarihinde Genç ailesinin Untere Werner Caddesi üzerindeki konutları kundaklanmış, saldırıda 28 yaşındaki Gürsün İnce, 19 yaşındaki Hatice Genç, 12 yaşındaki Gülistan Öztürk, dokuz yaşındaki Hülya ve beş yaşındaki Saime Genç vefat etmişti. 

Yakalanan failler Christian Buchholz, Christian Reher, Felix Köhnen ve Markus Gartmann hapis cezalarını çekmelerinin akabinde tahliye edildi. Kimlikleri saklı tutulan saldırganlar hayatlarına Almanya'da devam ediyor. 

Yorumlar (0)