3 yıldır cezaevindeydi: Prenses serbest bırakıldı

Suudi Arabistan'da yaklaşık olarak 3 senedir cezaevinde tutulan Prenses Besme ve kızı Suhud eş-Şerif salıverildi.

DÜNYA 09.01.2022, 19:25 10.01.2022, 10:35
3 yıldır cezaevindeydi: Prenses serbest bırakıldı

Ülkedeki aktivistlerin bilgilendirme mecrası olarak kullandığı 'Düşünce Tutukluları'nın sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama gerçekleştirildi.

Söz konusu açıklamada, Prenses Besme ve kızının 6 Ocak'ta başkent Riyad'daki El-Hair Cezaevi'nden salıverildiği kaydedildi.

Ülkedeki insan hakları ile ilgili uygulamaları belgeleyen 'El-Kıst İnsan Hakları Kuruluşu' tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada ise Besme ve evladının serbest bırakıldıkları doğrulandı.

Öte yandan, tutuklu kaldığı süre boyunca Besme'ye herhangi bir suç yöneltilmediği de bildirildi.

Ülke medyasına konuşan hukuk danışmanı Henri Estramant da Prenses ile kızının perşembe günü salıverildiğini ve Cidde'deki evlerine gittiklerini belirtti.

Resmi makamlar ise hususa ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Eski Veliaht Prens'i desteklediği öne sürülüyor

Besme, Mart 2019 tarihinde tedavi görmek amacıyla yurt dışına gitmek üzere olduğu esnada, kızıyla birlikte 'sahte pasaport çıkarma girişimi' gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Besme'nin ailesi tarafından BM'ye yapılan başvuruda, Suudi Arabistan'daki ihlalleri eleştirmesi sebebiyle tutuklanmış olabileceği iddia edilmişti.

Resmi makamlar ise Besme'nin tutuklanması hususunda herhangi bir açıklamada bulunmamıştı.

Prenses Besme, Nisan 2020'de sağlık sorunlarını öne sürerek tahliye edilmesini istemişti. 

Tutuklu bulunduğu cezaevinden Kral Selman ve Veliaht Prens'e ilettiği mektuplara karşın tıbbi yardım ve cevap alamadığını ifade eden 57 yaşındaki Prenses Besme, hiçbir açıklama yapılmadan kızıyla birlikte hapse atıldığını öne sürmüştü.

Prenses Besme'nin eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayif’i desteklediği iddia ediliyor.

Yorumlar (0)