3. kez iktidarda: Çin’de Şi Cinping dönemi devam ediyor

Ulusal Halk Kongresinde gerçekleştirilen oyla sonucunda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, tekrar göreve geldi. Cinping, yönetimini üçüncü döneme götürdü.

DÜNYA 10.03.2023, 08:49
3. kez iktidarda: Çin’de Şi Cinping dönemi devam ediyor

Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından başkent Pekin'de sürdürülen 14. döneminin 1. Genel Kurulu'nda devlet başkanı oylaması gerçekleştirildi. Tek aday şeklinde oylamaya çıkan Çin lideri Şi Cinping, delegelerin oy çoğunluğuyla üçüncü defa devlet başkanı olarak seçildi. Meclis başkanlığına Cao Licı, devlet başkanı yardımcılığına ise Han Cıng getirildi. Şi, Han ve Cao yemin ederek çalışmalarına başladı.

Anayasa’da yapılan değişiklik önünü açmıştı

Daha öncesinde 2013 ve 2018 yıllarında iki defa devlet başkanı olarak seçilen, 10 senedir görevini devam ettiren Şi, 5 sene süresince yönetimin başında çalışmalarına devam ederek, Çin Halk Cumhuriyeti’nin geçmişinde devlet başkanlığını üçüncü defa yapan ilk isimlerden bir tanesi oldu.

Şi, öte yandan Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığına da tekrar getirilerek ordunun başında sağladığı başkomutanlığına devam etti.

Şi'nin devlet başkanlığını üçüncü döneme götüreceğinin sinyali, 2018 yılında Çin Anayasası'nda sağlanan değişiklikle verilmişti. Söz konusu değişiklikle beraber devlet başkanının görev dönemini iki ile sınırlayan kural kaldırılmış, bu şekilde Şi’nin üçüncü dönemine ortam hazırlanmıştı.

Yorumlar (0)