3 başkan da yalancı! İşte hezimetin belgeleri!

Amerika, Afganistan’daki savaş için 1 trilyon dolar harcadı. Afganistan’a girildiği günden bu yana 2 bin 300 Amerikan askeri öldü, 20 binden fazlası yaralandı. Savaş sırasında aralarında binlerce çocuk, yaşlı ve kadının bulunduğu on binlerce Afganistanlı sivil yaşamını yitirdi.

DÜNYA 11.12.2019, 09:03
3 başkan da yalancı! İşte hezimetin belgeleri!

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 18 yıldır Afganistan'da dâhil olduğu savaş hakkında yetkililerin verdiği bilgiler Amerikan halkına "kazanılamaz" savaş hakkında düzenli olarak yalan söylendiğini ortaya koydu.

Afganistan'ın Yeniden İnşa Edilmesi İçin Özel Genel İncelemeci'nin Ofisi (Sigar) Lessons Learned projesi kapsamında toplanan ve 3 senelik bir hukuki sürecin ardından Washington Post tarafından yayımlanan mülakat deşifreleri, savaş sırasında ABD başında bulunan başkan ve yönetimlerinin, Afganistan konusunda yalan söylediğini gösteriyor. Sigar'ın başkanı John Sopko, "ABD halkına düzenli olarak yalan söylenmiş" yorumunda bulundu.

Üç başkan da yalancı

Belgelerde yer alan ayrı kişilerin iddialarına göre Amerikalı yetkililer halka "savaş kazanılıyormuş" gibi göstermek için istatistikleri manipüle etti. Aynı yetkililer, Amerikan hükümetlerinin Washington'un para yardımlarını çalan yozlaşmış Afgan yetkilileri görmezden geldiğini de kaydetti.

Belgelerde ABD Başkanları George Walker Bush, Barack Hussain Obama ve Donald John Trump'ın birçok kez savaş hakkındaki "durumu abartarak" halka aktardığı vurgulanıyor. Birçok yetkilinin ise bu durum hakkında çelişkili görüler sunduğu belirtildi. 2016 yılındaki mülakatta bir üst düzey Amerikalı Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, "Doğru ölçüler yaratmak mümkün değildi. Eğitilen asker, şiddet düzeyi, kontrol edilen bölgeler gibi ölçüler denedik ama hiç biri durumun gerçekliğini göstermiyordu. Ölçüler savaş boyuncu hep manipüle edildi" ifadelerini kullandı. Afganistan'da karşı istihbarat görevi yapan bir asker olan Bob Crowley, "Alınan her veri en iyi resmi göstermek için değiştiriliyordu." dedi.

Yorumlar (0)