3 AB ülkesinden ortak bildiri: Rusya yargılansın

Ortak bir bildiri yayımlayan Letonya, Litvanya ve Estonya; Ukrayna’ya destek çağrısı yaparken Moskova hükümeti ve Rusya’nın üst düzey askeri yetkilileri için ise özel mahkeme kurulmasını talep etti.  

DÜNYA 17.10.2022, 17:33 17.10.2022, 17:37
3 AB ülkesinden ortak bildiri: Rusya yargılansın

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında kanlı çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği’nin 3 üye ülkesi olan Letonya, Litvanya ve Estonya’dan ortak bildiri geldi. Litvanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiride, Rusya’nın saldırgan tutumunun sorgulanması, bu konudaki mevcut yargı boşluğunun doldurulması ve Moskova hükümetinin Ukrayna’ya karşı hesap verebileceği özel bir mahkemenin kurulması talep edildi. 

“Herkesi göreve çağırıyoruz”

3 ülkenin altına imza attığı ortak makalede, “Letonya, Litvanya ve Estonya olarak, Avrupa Birliği görüşmeleri öncesi Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığından sorumlu tutulmasını tescillemek amacıyla herkesi göreve çağırıyoruz. Savaş suçu, soykırım ve insan hakları ihlalleri gibi kabul edilemez tutumların cezasız kalması halinde, herkesin savunmaya çalıştığı kurallara dayalı düzenin hiçbir amacı kalmayacaktır” ifadelerine yer verildi. 

“Avrupa Birliği, Rusya’nın işlediği savaş suçlarına karşı harekete geçmelidir”

Ukrayna’ya destek çağrısı yapılan bildirinin devamında, “Ukrayna genelinde okulların, evlerin, oyun parklarının yanı sıra ülkenin altyapısı da Rusya tarafından hedef alınmaktadır. Ukrayna’ya karşı sebepsizce devam ettirilen bu terör kampanyasına bir an önce son verilmelidir. Avrupa Birliği, Ukrayna’ya desteğini daha güçlü bir şekilde hissettirmeli, Rusya’nın işlediği savaş suçlarına karşı harekete geçmelidir” denildi. 

“Derhal özel bir mahkeme kurulmalıdır”

Yayımlanan makalede Rusya’ya sert tepki gösterilerek, “Şu anda Ukrayna’ya yönelik bu savaşı başlatanları ve üst düzey Rus askeri yetkilileri sorumlu tutacak herhangi bir uluslararası ceza mahkemesi bulunmuyor. Ukrayna’ya karşı işlenen savaş suçunun cezalandırılması amacıyla derhal özel bir mahkeme kurulmalıdır. Rusya hükümeti ve Rusya’nın üst düzey askeri yetkilileri bu savaşın hesabını vermelidir” ifadelerine yer verildi.  

Yorumlar (0)