29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dünya çapında kutlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 98.yaşı ABD Washington Büyükelçiliği’nde, Katar’ın başkenti Doha ve Avustralya’nın başkenti olan Canberra ile Sydney ile Melbourne kentlerinde coşkuyla kutlandı. Amerika'da subaylar Zeynek oynadı.

DÜNYA 29.10.2021, 10:11 29.10.2021, 11:40
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dünya çapında kutlanıyor

Türkiye’nin en önemli bayramlarından biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için bugün dünya çapında kutlamalar düzenleniyor.

İlk kutlamalar saat farkı nedeniyle Avustralya’da yapıldı

Türkiye’nin Canberra’da faaliyetlerini yürüten büyükelçilik şehirde bulunan Atatürk Anıtı’nda, Sydney Başkonsolosluğu Hyde Park Atatürk Anıtı’nda, Melbourne Başkonsolosluğu ise, Federasyon Meydanı’nda bir tören düzenleyerek kutlamalara binlerce kilometre öteden katıldı.

Avustralya’da şu anda etkili olan yeni tip koronavirüs nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen etkinliklerde İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi. Türk bayrakları bugün boyunca gönderde dalgalanmaya devam edecek.

Amerika’da zeybekli kutlama

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinlikte de salgın nedeniyle az sayıda kişi ile etkinlikler gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 kişinin katılım gösterdiği kutlamalar İstiklal Marşı ve Amerika Milli Marşı’nın okunması ile başladı. Büyükelçi Hasan Murat Ercan ve eşi davetlilerle ‘Memleketim’ şarkısına eşlik etti. Sonrasında da Türk subayları Zeybek oynayarak bu önemli günü kutladı.

Etkinliğin ardından kutlamalara katılım sağlayanlara Türk yemekleri ile Türk kahvesi ikram edildi.  

Katar’da da kutlandı

Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği de 26 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel resepsiyon düzenledi. Bu özel güne, Katarlı bakanlar, askeri ateşeler, yabancı misyon temsilcileri ile özel davetliler katılım sağladı. Programda İstiklal Marşı ile Katar Milli marşı okunmasının ardından Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu bir konuşma yaptı. Konuşmasında yıllarca zorlu bir mücadelenin ardından milli mücadeleyi kazanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 29 Ekim’de modern ve demokratik Türk devletinin temellerinin atıldığını ifade etti. Birçok ülkeye ilham kaynağı olan Türkiye’nin özgürlük arayan halklar için de örnek alınan bir ülke olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)