250 Taliban üyesi daha bırakıldı

Amerika ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu, Afganistan hapishanelerinde tutulan 250 Taliban üyesi daha serbest bırakıldı.

DÜNYA 25.04.2020, 09:57
250 Taliban üyesi daha bırakıldı

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, basına yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında varılan anlaşma sonucu Taliban üyesi 250 mahkumun daha salıverildiğini duyurdu.

Böylelikle hapishaneden salıverilen militanların sayısının 550'ye ulaştığını belirten Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, Taliban tarafından kendilerine sunulan esir takası listesinde adları bulunan militanların yaş, sağlık durumları ve suçlarına göre sırasıyla serbest bırakıldığını kaydetti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, militanların kimlik tarama sisteminden geçirildiği ve tekrar savaşmayacakları konusunda taahhütlerinin alındığını bildirdi.

Mahkum militanları serbest bırakma sürecinin süreceğini ifade eden Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, Taliban'ın elindeki rehinelerin de aynı şekilde salıverilmesini beklediklerinin altını çizdi.

Mahkum takası

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması", ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen törenle 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı da ifade edilen anlaşmada ilgili madde şu şekilde yer almıştı:

"Taliban olarak bilinen ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından bir devlet olarak tanınmayan Afganistan İslam Emirliği üyesi 5 binden fazla mahkum, karşı taraftan da 1000'den fazla mahkum Afganlar arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart 2020 tarihine kadar serbest bırakılacak."

Taliban-Afgan takasının, iki taraf arasındaki görüşmelerin başlayacağı 10 Mart’ta gerçekleşmesi gerekiyordu fakat Kabil'deki siyasi anlaşmazlıklar sürecin ertelenmesine yol açmıştı.

Mahkum/esir/rehine takası için 3 kişilik Taliban heyeti 1 Nisan'da başkent Kabil'e gelmişti.

Şu ana kadar Afgan cezaevlerindeki 550 Taliban üyesi ve Taliban'ın elinde bulunan 60 rehine serbest bırakıldı.

Yorumlar (0)