25 Ekim'de Tutulacağız! Hangi ülkeler Güneş tutulmasını görebilecek?

İlgisi olmayan birine bile gökyüzünü merak ettiren olaylardan biridir tutulmalar. Tarihte bir çok medeniyet, gökyüzünde gerçekleşen bu gibi sıra dışı durumları gözlemek için rasathaneler yaptırmışlardır. Bugün ise biz; neyin, ne zaman, nerede gerçekleşeceğini kolaylıkla bilebiliyoruz. Peki 25 Ekim'de gerçekleşecek olan güneş tutulmasını hangi ülkeler ne zaman görebilecekler? Cevabı haberimizde...

DÜNYA 04.10.2022, 15:54 08.10.2022, 11:13
25 Ekim'de Tutulacağız! Hangi ülkeler Güneş tutulmasını görebilecek?

25 Ekim Salı günü, dünyamızın uydusu ay güneşin önünden geçerek bir güneş tutulması meydana getirecek. Güneş ayın geçişi sırasında tam kapanmadığı için, deyim yerindeyse ay güneşten bir ısırık almış gibi gözükecek. 



25 Ekim’de gerçekleşecek olan Güneş tutulmasını Afrika, Asya, Avrupa ülkelerinde görülebilecek ve tutulmanın görülebildiği en uç yer Rusya ve kuzey kutbu olacak. Güneş tutulması ABD’de görülemeyecek. Oranları ile birlikte tutulmanın kuzey kutbunda % 82, Rusya’da %80, Çin’de % 70, Norveç’te %63 ve Finlandiya’da %62 oranında gerçekleşeceği öngörülüyor.

Tutulma sırasında ay ve güneşin tam olarak hizalanamamasından kaynaklı olarak ay güneşi tam olarak örtemeyecek ve dünyanın hiçbir yerinde tam güneş tutulması gerçekleşmeyecektir. Bunun yerine güneş, hilal şeklinde olacaktır. 

Peki, güneş tutulması Türkiye'de nereden görülebilecek?

25 Ekim’de gerçekleşmesi beklenen Güneş tutulması Türkiye'de  saat 12.40 ile 15.05 saatleri arasında görülebilecek. Tutulmanın tam olarak gerçekleşeceği saat ise 13.50'dir.  Aşağıda tutulmanın bazı şehirlerimizdeki görülme saatleri şu şekildedir:

Güneş Tutulması nasıl gerçekleşir? 

Güneş Tutulması; Ay, Dünya ile güneşin arasından geçtiğinde Dünya’nın güneşten gelen ışınları alamaması ile gerçekleşir. Kısacası güneş tutulması; güneşin ay ışığında gölgelenmesidir. Bu nedenle Dünya güneş ışınlarını her zamanki gibi alamaz ve Dünya, Ay’ın gölgesi içerisinde kalır. Bu tutulma, Dünya’nın şekli ve güneş ışınlarını alış açısı ile ilgili olduğundan her yerde aynı şekilde görülemeyebilir. Örneğin 25 Ekim’de gerçekleşmesi beklenen güneş tutulmasının, Asya ülkelerinde görülebileceği tahmin edilirken Amerika’da ise görülemeyeceği tahmin edilmektedir.Güneş tutulması her 18 ayda bir meydana gelir ve ancak birkaç saat boyunca devam eder. 

Tüm güneş tutulmaları aynı mıdır?

Toplamda 3 farklı güneş tutulması vardır.

  1. Tam güneş tutulması
  2. Kısmı güneş tutulması
  3. Halka güneş tutulması
     


Tam güneş tutulması, Ay’ın Güneş’i tamamen kapattığında oluşan güneş tutulmasıdır. Bu tutulmada Dünya, güneş ışınlarını hiçbir şekilde alamaz ve tutulmanın görüldüğü yerler gece karanlığına bürünür.
 


Kısmı güneş tutulması ise Ay’ın güneşin sadece bir kısmını kapatarak oluşturduğu güneş tutulmasıdır. Bu tutulma Dünya’da her yerde görülmeyebilir. 25 Ekim’de gerçekleşecek olan tutulma kısmi güneş tutulmasıdır.
 

Halka güneş tutulmasında ise Ay, güneşin önüne geldiğinde onu tam olarak kapatamaz ve güneş bir simit ya da yüzük  gibi gözükür. Bu duruma halka güneş tutulması denilir. 

UYARI:

25 Ekim’de gerçekleşecek olan güneş tutulmasını gözlemlerken; teleskopla, dürbünle, ya da çıplak gözle bakmayın!  Güneş tutulmasına çıplak gözle bakmak gözlerinize zarar verir ve görme kaybına varan riskleri vardır!

Yorumlar (0)