24 saatte Çin'i geçti ama metro açtı!

Covid-19'u dünyaya hediye eden Çin'de "toplam" vaka 85 binlerdeyken, "bir günde" 90 bin vaka açıklayan Hindistan, adeta koronavirüse meydan okuyarak ülkenin en işlek metro ağınının açılışını yaptı. Metro yoğunluğuna bakıldığında kurallara riayet edildiği görülüyor.

DÜNYA 07.09.2020, 17:15 09.09.2020, 09:37
24 saatte Çin'i geçti ama metro açtı!

Bir taraftan rekor sayıda günlük vaka sayısı ve günlük binin üzerinde can kaybı açıklayan Hindistan, diğer taraftan günlük ortalama 2,7 milyon yolcusu bulunan başkent Yeni Delhi’deki metroları yeniden hizmete soktu.

Dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en çok Covid-19 vakasının bulunduğu Hindistan'ın, Yeni Delhi metro ağını 169 gün sonra yeniden hizmete sokması şaşkınlık yarattı.

Metro açılışı ile birlikte, metro ağını kullanacak yolcular için bir dizi kurallar açıklandı. Günlük yaklaşık 2,7 milyon yolcusu bulunan metro ağırı kullanacaklar vücut sıcaklığı taramasından geçirilecek, sosyal mesafe kuralına riayet edecek, nakit para yerine mümkün olduğunca alternatif ödemelerden yararlanacak.

Yeni Delhi metrosuna ait tüm istasyonlarda Covid-19 tedbirlerine uyulup uyulmadığı da kameralardan ve yeni yerleştirilen çeşitli elektronik ekipmanlardan izlenecek. Salgının yoğun seyrettiği noktalardaki metro durakları aralıklarla kapalı kalacak.

Başkent Yeni Delhi’deki metro hattının 169 gün aradan sonra tekrar hizmete sokulmasını takiben bazı vilayetlerde de metro ağlarının hizmete girmesi bekleniyor.

Dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en çok vaka Hindistan'da bulunuyor. Hindistan’da toplam vaka sayısı 4 milyon 224 bin 14, can kaybı sayısı ise 71 bin 844'e ulaşmış durumda.

Yeni tip koronavirüsü dünyaya yayan Çin'de ise salgının başından bu tarafa "toplam" 85 bin 134 vaka bulunuyor. Hindistan önceki gün "son 24 saatte" 90 bin 632 vaka açıklamıştı.

Hindistan, temizlik ve hijyen konusunda durumu en kötü ülkeler arasında yer alıyor. Uzun yıllar tuvalet kültürünü tesis etmeye çalışan yöneticiler, tuvalet kullanım oranını hangi seviyelerden nerelere kadar getirdikleri ile övünüyorlar. Salgının hızla yayılımının hijyen probleminden kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Ancak Yeni Delhi metrosundan gelen görüntüler, salgın konusunda ülke halkının artık daha hassas davrandığını, temizlik ve hijyen kuralları ile maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet ettikleri görülüyor.

Yorumlar (0)