23 ülkeden Çin'e Uygur Türkleri çağrısı

Aralarında ABD'nin de bulunduğu 23 ülkeden Çin'e, Uygur Türkleri çağrısı yapıldı.

DÜNYA 30.10.2019, 07:12 30.10.2019, 07:38
23 ülkeden Çin'e Uygur Türkleri çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Almanya'nın da aralarında olduğu 23 ülke Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki (Doğu Türkistan) Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin'e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yaptı.

BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) insan hakları konularını ele alan 3. Komitesi'nde, aralarında ABD (Amerika Birleşik Devletleri), İngiltere ve Almanya'nın da olduğu 23 ülke ortak bir açıklama yaparak, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki (Doğu Türkistan) insan hakları ihlallerinden endişe duyduğunu belirtti. 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) ''kitlesel gözaltıların gerçekleştiği, kültürel ve dini uygulamaların kısıtlandığı, etnik unsurları hedef alan orantısız gözetlemeler yapıldığı ve diğer insan hakları ihlallerinin yaşandığı" vurgulanan açıklamada, Uygur Türklerine (Doğu Türkistanlılar) ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin'e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulunuldu. 

23 ülkenin imzasının bulunduğu açıklamada ayrıca, Çin'e İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni (Doğu Türkistan) ziyaret etmesine izin vermesi çağrısı da yapıldı. 

Çin'e kınama

ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise toplantı sonrası İngiliz Büyükelçi Karen Pierce ve Alman Büyükelçi Christoph Heusgen ile yaptığı ortak açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) ''bir milyondan fazla Uygur Türk'ünü ve diğer azınlıkları keyfi gözaltına alan Çin'i kınayarak'' uluslararası toplumun insan hakları ihlallerine karşı çıkması gerektiğini belirtti.

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından sert eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz ayında Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki (Doğu Türkistan) Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesinin eleştirildiği ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısına yer verilen bir mektubu imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, son iki yılda Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbir" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği vurgulanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını tekrar ederken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin doğrudan bilgi almak için bölgede serbestçe inceleme yapma talebini reddediyor.

Yorumlar (0)