21. Yüzyılın ABD'sinde ölüye bile ırkçılık!

Amerika Birleşik Devletleri'nde sistematik ırkçılık sürüyor. Siyahi polisin cenazesi, "beyazlara ait" denilerek mezarlığa alınmadı. Konu, siyahi polisin eşi tarafından Facebook'ta paylaşınca büyük tartışma çıktı. Mezarlık yönetimi, yönetmelikte yer alan "sadece beyazların cenazeleri kabul edilir" ibaresini çıkarmak zorunda kaldı.

DÜNYA 31.01.2021, 09:53 01.02.2021, 09:17
21. Yüzyılın ABD'sinde ölüye bile ırkçılık!

Amerika Birleşik Devletleri'nin 2 asırdır kanayan yarası olan sistematik ırkçılık sürüyor.

Louisiana eyaletinde, perşembe günü yaşanan bir olay, siyahilere karşı ayrımcılığın geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Louisiana eyaletindeki Oberlin kasabasında bulunan Oaklin Spring Mezarlığı yönetimi, yönetmeliklerinde "sadece beyazların cenazelerinin gömülebileceğine" dair bir maddenin bulunduğunu belirterek, Polis Şefi Yardımcısı olan siyahi Darrell Semien'in naaşını geri çevirdi.

Bir taraftan soruna çözüm arayan acılı eş Karla Semien, çaresizce Facebook hesabından yaşadığı hayal kırıklığı ve üzüntüyü paylaşınca olay önce sosyal medyada büyük tepki gördü ardından basına yansıdı.

Polis eşi Karla Semien, şöyle konuştu:

"Böyle bir şey yaşandığına inanamıyorum. Eşime mezar yeri almak için Oaklin Springs Mezarlığına gittim. Mezarlık yönetimindeki bir kadın, 'Sana parsel satamayız. Çünkü bu mezarlığa sadece beyazları alıyoruz' dedi. Çok ırkçılık gördüm hayatımda ama bu çok fazlaydı. Üstelik kadın bana yönetmeliği de gösterdi. Okudum. Gerçekten de sadece beyazlara ait bir mezarlık olduğu yazılıydı. Elindeki yönetmelikle öylece çocuklarımın ve benim karşımda duruyordu. Yüzümüze indirilen tokada bakın. 2021 yılında, Louisiana Oberlin'de bunların yaşadığıma gerçekten inanamıyorum." 

Olay sosyal medyada ve ardından Amerikan basınında çıkınca mezarlık yönetimine tepki yağdı.

Gördükleri tepki üzerine acil olarak toplanan mezarlık yönetim kurulu, ilgili maddeyi yönetmelikten çıkarmak zorunda kaldı ve Polis Şefi Yardımcısı siyahi polis Darrell Semien'in naaşının mezarlığa gömülmesine izin verdi. 

Yorumlar (0)