2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları başladı: Türkiye'den 108 sporcu ter dökecek

206 ülke ve 11 binden fazla sporcunun yarışacağı Tokyo Yaz Olimpiyatları başladı. Oyunlarda Türkiye’den 108 sporcu toplamda 18 branşta mücadele edecek. 

DÜNYA 23.07.2021, 07:38 24.07.2021, 20:12
2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları başladı: Türkiye'den 108 sporcu ter dökecek

Dünyanın en büyük spor organizasyonu sayılan Yaz Olimpiyat Oyunları’nın 32’ncisi, Japonya’nın başkenti Tokyo’da başladı. “Discover Tomorrow” (Yarını Keşfet) sloganıyla başlayan oyunların resmi açılış töreni, Japonya Ulusal Stadı’nda bugün gerçekleştirilen törenle başladı. 8 Ağustos’a kadar sürecek oyunlarda 206 ülkede 11 binden fazla sporcu yarışacak. 

Türk kanallarında yayınlanacak 

Türk kanallarında da yayınlanacak olan müsabakalarda ülkemizi 50 kadın ve 58 erkek sporcu toplamda 18 branşta temsil edecek. Atletizmde 25, voleybolda 12, modern pentatlonda 1, kürekte 1, eskrimde 1, badmintonda 1, okçulukta 2, halterde 2, bisiklette 2, atıcılıkta 4, artistik cimnastikte 5, tekvandoda 5, judoda 6, boksta 6, karatede 7, yelkende 8, güreşte 9 ve yüzmede 11 sporcumuz bulunuyor.  

Türk bayrağı, en genç oyuncuların elinde olacak 

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları açılış seremonisinde Türk bayrağını, sporcu grubumuz içerisinde bulunan en genç sporcular olan yüzücüler Berke Saka ve Merve Tuncel taşıyacak. Önceki oyunlarda yalnızca bir kişi tarafından taşınan bayraklar, cinsiyet eşitliğine vurgu yapılması amacıyla bu sene kadın ve erkek olmak üzere 2 kişi tarafından taşınacak. 

41 farklı tesis ayarlandı 

Organizasyon için 41 farklı spor tesisi ayarlandı. Olimpiyat Stadı hem açılış ve kapanış törenlerine hem de futbol ve atletizme ev sahipliği yapacak.  



2020’de salgın sebebiyle ertelenmişti 

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 2020 yazında yapılması gerekiyordu fakat dünyayı kasıp kavuran salgın sebebiyle ertelenmek zorunda kalmıştı. Bu sene de yapılıp yapılamayacağı hakkında uzun süre tartışma yaratan oyunlar, bugün başladı. Fakat Tokyo başta olmak üzere Japonya’nın hemen her şehrindeki salgın seyri iyi durumda görünmüyor. Zira ülke genelindeki tam kapanma, geçtiğimiz günlerde son buldu fakat vaka sayılarında beklenen azalış henüz yakalanamadı. 

Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez seyircisiz 

Olimpiyat Oyunları tarihinin 32. müsabakası, insanlık tarihi boyunca ilk kez seyircisiz oynanacak. Bu karar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verildi. Yaz aylarının başında yalnızca Japonya’dan seyirci alınması kararlaştırılan oyunlarda daha sonra yapılan toplantılar ve salgının seyrinin değişmemesi sebebiyle ülke içinden de seyirci alınmamasına karar verildi. Oyunlar sırasında saha ve tesis içerisinde yalnızca görevliler, sporcular, teknik heyet ve antrenörler bulunabilecek. Müsabakalar sırasında geçmiş oyunlarda kaydedilen sesler, efekt olarak kullanılacak. 

4 yeni branş eklendi 

Sporcular, Tokyo 2020’de 4 yeni branşta mücadele edecek. Karata, dalga sörfü, kaykay ve sportif tırmanış branşları bu olimpiyatlarda ilk kez bulunuyor. Ayrıca 2008 senesinde Pekin’de düzenlenen olimpiyatlarda oynanan beyzbol da müsabakalara yeniden dahil edildi. Beyzbol, 13 senedir uluslararası oyunlarda oynanmıyordu. 

Oyunların maskotunu öğrenciler seçti 

Tokyo Olimpiyat Oyunları maskotu, okul çağındaki çocuklar tarafından seçildi. Maskot için başkent Tokyo’daki 16 bin 769 okul ve bunların 205 bin 755 sınıfından öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 3 aşamalı oylama yapıldı. Sınıflarda ve okullarda maskot hakkında müzakereler yapılarak seçim yapıldı. Toplamda 109 bin kişinin “evet” oyu verdiği maskotun isminin “Miraitowa” olduğu öğrenildi. Bu isimler, “Gelecek Sonsuzluk” anlamına geliyor. Uzmanlar bu ismin, “Tüm insanların kalbinde bulunan geleceğe karşı büyütülen sonsuz umut” olduğunu aktarıyor. 



Madalyalar, geri dönüşüm ürünleri 

Tokyo’da düzenlenecek tüm oyunlarda kullanılacak olan madalyalar, geri dönüşüm ile üretildi. 3 milimetre kalınlığında ve 60 milimetre çapında hazırlanan madalyalar üzerinde 1928 senesinden bu yana “Zafer Tanrıçası Nike” figürü yer alıyor. Bu figür, 1928 senesinde, İtalya sanatçı Gassoili tarafından çizilmişti. Geri dönüşüm sırasında Nisan 2017-Mart 2019 dönemleri arasında insanlardan toplanan elektronik atıklar eritildi.  

Toplamda 36 branş yer alıyor 

206 ülkeden 11 binden fazla sporcunun katıldığı Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda toplamda 36 branş bulunuyor. Bunlar sportif tırmanış, kaykay, karate, basketbol, dalga sörfü, beyzbol, yüzme, yelken, voleybol, triatlon, tenis, tekvando, su topu, ragbi, plaj voleybolu, okçuluk, modern pentatlon, masa tenisi, kürek, kano, judo, hokey, hentbol, halter, güreş, golf, futbol, eskrim, jimnastik, boks, bisiklet, binicilik, 3*3 basketbol, badminton, atletizm, atıcılık. 

Verilmesi planlanan 339 madalyanın en fazlası ise atletizm için ayrıldı. Atletizmde 24 erkek, 23 kadın ve 1 karışık kategoride olmak üzere 48 adet madalya dağıtılacak. İkinci sırada ise 35 madalya ile yüzme branşı yer alıyor. 

Yorumlar (0)