20 yıllık işgal sona erdi: Son uçak da Kabil'den ayrıldı

CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD'ye bağlı güçlerin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlandığını duyurdu.

DÜNYA 31.08.2021, 00:00
20 yıllık işgal sona erdi: Son uçak da Kabil'den ayrıldı

Orgeneral McKenzie, ülkesinin Afganistan'daki 20 senelik işgalinin tamamlandığını bildirmek üzere, Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Sözcüsü John Kirby ile basın mensuplarının karşısına geçti.


(Kenneth McKenzie)

"Çekilme tamamlandı"

McKenzie, "ABD vatandaşlarını ve savunmasız Afganları tahliye etmeye yönelik askeri görevin sonunda, Afganistan'dan çekilmemizin tamamlandığını bildirmek için buradayım. Son C-17 uçağı 30 Ağustos tarihinde ABD Doğu Yakası saatiyle 15.29'da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'ndan havalandı ve ülkede kalan son insanlı uçaklar an itibarıyla Afganistan'ın üzerindeki hava sahasından çekiliyor." sözlerini sarf etti.

ABD'nin işgali sonlandırma süreci

29 Şubat 2020 tarihinde ABD yönetimi Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile gerçekleştirdiği anlaşma çerçevesinde 1 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmişti.

Fakat 20 Ocak 2021 tarihinde ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, çekilmenin 1 Mayıs tarihine yetişmeyeceğini belirtmiş, daha sonra ise 11 Eylül 2001'in yıl dönümüne dek çekilmenin tamamlanacağını duyurmuştu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin akabinde şehri çatışmasız bir şekilde kontrolü altına almıştı.

Yorumlar (0)