20 binden fazla göçmen, ABD’nin kapıları açmasını bekliyor 

Kolombiya’nın Necocli kasabasına gelen çoğu Haitili 20 binden fazla göçmen, ABD kapılarına dayanmaya hazırlanıyor.  

DÜNYA 28.09.2021, 09:00 28.09.2021, 10:14
20 binden fazla göçmen, ABD’nin kapıları açmasını bekliyor 

Ülkelerindeki ekonomik yetersizlik, iç karışıklık, gıda sorunu ve işsizlik gibi sıkıntılar sebebiyle ABD’ye ulaşmak ve burada yeni bir hayat kurmak isteyen göçmen sayısı 20 bini geçti. Çoğu Haitili olan göçmenler, Kolombiya’nın Necocli kasabasında, Panama sınırlarının açılmasını bekliyor. 

Kasabanın 4500 civarında olan nüfusunu bir anda yaklaşık 5 kata çıkaran göçmenler, yetersiz altyapı, sosyal imkansızlık, gıdasızlık ve sağlık hizmetlerinden yoksun kalma gibi sebeplerle Necocli’de barınamayacak duruma geldi. Burada yeni bir insani krizin çıkmasını istemeyen yetkililer ise ABD yönetiminin çözüm bulmasını istiyor. 



Göçmenler arasında hasta sayısı artıyor 

Necocli kasabası yetkilileri, göçmenlerin sağlıksız koşullarda sokaklarda konakladığını ve yüzlerce kişinin solunum, bağırsak, mide hastalığına sahip olduğu ve birkaç kişide de Covid-19 pozitif sonuca rastlandığını bildiriyor. Ulusal hükümetten “göçmenlerin tahliyesi” için yardım isteyen yetkililer, kasaba halkının sıkıntıya düştüğünü kaydetti. 

İlaç ve gıda sıkıntısı yaşanıyor 

İlaç ve gıda sıkıntısının en üst noktaya ulaştığını ve her gün daha fazla göçmenin otobüslerle buraya geldiğini ifade eden Necocli yetkilileri, bazı göçmenleri, ülkenin diğer şehirlerine dağılmak için bilet peşinde olduklarını aktardı. Göçmenlerin pek çoğu ise otobüsle değil tekne kiralayarak Panama’ya ulaşmaya çalışıyor. Tekne sahipleri, günde en az 500 kişiyi Panama’ya ulaştırdıklarını belirtiyor. 

Ormanlık alandan ABD’ye 

Kolombiya’nın Panama’ya en yakın sahil kasabası olan Necocli’ye gelen göçmenler, burada yasa dışı gruplar tarafından kontrol ediliyor ve ormanlık alanda bir süre bekleyip ardından Panama’ya yasa dışı yollarla geçiyor. Burada ise ABD’nin kapıları açması için haftalarca beklemek zorunda kalıyor. 

Yorumlar (0)