20 bin yıl önceki Doğu Asyalılarda da koronavirüs olduğu ortaya çıktı 

ABD’li bilim insanları, koronavirüsün 20 bin sene önce Doğu Asya topluluklarında var olduğunu öne sürdü. Araştırmalara göre 20 bin sene önce bu hastalığa yakalanan insanlar, hastalığın evrimsel izini DNA ile şimdiki nesle aktarmış durumda. 

DÜNYA 25.06.2021, 10:42 26.06.2021, 10:14
20 bin yıl önceki Doğu Asyalılarda da koronavirüs olduğu ortaya çıktı 

ABD’deki bilim insanlarının koronavirüs üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre Doğu Asya halkının 20 bin sene önce de aynı hastalıktan mustarip olduğu ortaya çıktı. Araştırmada, 20 bin sene önceki Asya halkının DNA’sının, bugünkü Asya halkının DNA’sında iz bırakacak kadar etkili bir koronavirüs salgını geçirdikleri belirlendi. 

Araştırmada, “antik koronavirüs” salgınının bölgede seneler boyunca etkili olduğu da öğrenildi. Bilim insanlarına göre şu anda aşılama ile bu hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda korkunç boyutta sonuçlar meydana gelecek. 



Virüsler, insan genlerinde değişikliğe uğrayabiliyor 

Çalışma grubunda yer alan Arizona Üniversitesi Evrimsel Biyoloji Uzmanı David Enard, “Mevcut koronavirüs genlerine bakmak yerine virüs taşıyıcısı olduğunu bildiğimiz kişilerin DNA’ları üzerindeki virüs etkilerini araştırdık. Gördük ki virüs, insan DNA’sında seneler içinde büyük değişimlere sebep olmuş. O dönemdeki salgın sürecinde insanların veya virüslerin geliştirdiği mutasyonlar da sonraki nesillere aktarılmış. Virüsün tarihini yeniden yapılandırmak için bu genetik varyasyonların kalıplarında insanların DNA’ları incelenmeli.” 

“Bu salgın nesilden nesle aktarılıyor olabilir” 

Enard: “DNA’lar üzerinde yaptığımız araştırmaya göre bu hatalığın nesilden nesle aktarıldığını gördük. Bu durum şu anda da devam ediyor olabilir. Bu da bizi endişelendirmeli.” 



“Koronavirüs geni Doğu Asya topluluklarında baskın” 

Enard: “Koronavirüs genleri, Doğu Asya topluluklarının yüzde 42’sinde baskın. Bu da onların antik koronavirüs virüsüne adapte olduklarının bir göstergesi. Virüs karşıtı mutasyonu olan bu genler, 20 ile 25 bin sene öncesine dayanıyor. Bu genlerin de anında değil, birkaç sene içerisinde evrim geçirdiğini söylemek mümkün. Şaşırtıcı olan şey ise o dönemde avcı-toplayıcı olan ve sürekli göçebe yaşayıp topluluk kurmayan Doğu Asya halkında bu virüsün nasıl bu kadar hızlı yayılabildiği.” 

Yorumlar (0)