19 yıllık savaş sona eriyor, ABD ve Taliban anlaşma imzalıyor!

ABD ve Taliban, Afganistan'da uzun süredir devam eden çatışmaları sonlandırmak amacıyla 29 Şubat'ta anlaşma imzalayacak.

DÜNYA 21.02.2020, 15:39
19 yıllık savaş sona eriyor, ABD ve Taliban anlaşma imzalıyor!

ABD'nin 2001 yılında Afganistan'a girmesiyle başlayan ve 19 yıldır aralıksız şekilde devam eden çatışmalar, Şubat ayının bitmesiyle birlikte sonlanabilir. ABD ve Afganistan'da çatıştığı güç olan Taliban, önümüzdeki hafta çatışmaların azaltılmasının ardından 29 Şubat'ta bir anlaşma imzalayacak.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Taliban'ın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre uluslararası güçlerle birlikte Afgan ve Taliban güçlerinin 1 hafta boyunca şiddetin azalmasını gözlemlemesinin ardından çatışmaları tamamıyla sonlandırmayı hedefleyen bir anlaşma imzalanacak.

Uluslararası güçler gözlemci olmaya devam edecek

Taliban adına konuşan bir sözcü, açıklamasında "Afganistan İslami Emirliği ve ABD arasında yürütülen uzun pazarlıkların ardından iki taraf, uluslararası güçlerin de gözlemci olarak katıldığı bir anlaşma imzalayacak" dedi. Sözcü, iki tarafın da mahkum takası yapacağını ekledi.

Pompeo, bölgedeki ABD askerlerinin azaltılacağını duyurdu

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, yayımladığı bir açıklamada ABD ve Taliban'ın Afganistan'daki krize siyasi bir çözüm getirmek ve bölgedeki ABD güçlerini azaltmak için temasa geçtiğini duyurdu. Popmpeo, anlaşmanın Taliban'la birlikte ülke çapında şiddet olaylarının azaltılmasının ardından gerçekleşeceğini söyledi.

Anlaşma, 19 yıldır çatışmalarla parçalanan ülkede gerçek anlamıyla bir barış ortamı oluşturulması için önemli bir fırsat teşkil ediyor.

Müzakereler 2 yıldır devam ediyordu

ABD ve Taliban müzakerecileri, 2018'den beri Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelerek çatışmaların nasıl sonlandırılabileceği hakkında görüşüyordu. Bu sırada ülkedeki çatışmalar devam ediyor, binlerce sivil ve çatışmacı hayatını kaybediyordu.

Afkan Ulusal Güvenlik Danışmanı Javid Faisal, "Plana göre uluslararası güçler, Taliban ve Afgan güçleri arasında şiddetin azaltılması 1 hafta sürecek. Umuyoruz ki şiddetsizlik daha uzun sürecek ve bir ateşkes ortamında Afganların kendi aralarında barış görüşmelerine zemin hazırlayacak" dedi.

Taliban 1 haftalık süreci "ateşkes" olarak tanımlamıyor

Reuters haber ajansı, Taliban cephesinden ikisi Doha'da biri Afganistan'da olmak üzere 3 liderle görüşerek şiddetin azaltılması hakkında teyit aldığını açıkladı.

Doha'da bulunan bir Taliban lideri, Reuters'a sürecin tam anlamıyla bir "ateşkes" sayılamayacağını söyledi. Taliban lideri, "Tüm taraflar kendilerini savunma hakkına sahip ama kimse bir diğer tarafa 7 gün boyunca saldırmayacak. Bu adım, Afganistan'da bir güvenlik ortamı oluşturmak için atıldı ve eğer işler yolunda giderse ABD'yle imzalanacak barış anlaşmasından sonrasına da uzatılabilir" dedi.

ABD-Taliban'dan sonra Afganistan-Taliban görüşmeleri başlayacak

Görüşmelere ortak olan yetkililer, geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda Taliban'la varılacak anlaşmanın ardından Afganların kendi aralarında görüşmeye başlayacaklarını söylemişti. Yetkililer, bu görüşmelerde aralarında hükümet yetkililerinin de olacağı Afgan delegasyonuyla Taliban temsilcilerinin bir araya geleceğini belirtmişti. Taliban, geçmişte "ABD kuklası" olarak tanımladığı Kabil yönetimiyle doğrudan görüşmeyi reddediyordu.

Afgan sözcü Javid Faisal, Afgan güçlerinin DEAŞ gibi üçüncü taraf güçlere karşı operasyonlarının 1 haftalık süreçte devam edeceğini söyledi ve Taliban'ın şiddeti azaltma mutabakatını ilk ihlalinde yanıt verileceğini ekledi. Faisal, "Yerel hükümet ve güvenlik yetkilileri, şiddetin azaltılması sürecinde kuralların nasıl takip edileceği konusunda doğrudan Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından bilgilendirildi" dedi.

Yorumlar (0)