18 sene suçsuz yere hapis yattı, ülke tarihinin en büyük tazminat davasını kazandı

Polonya’da cinayet ve tecavüz suçlamasıyla 18 sene boyunca suçsuz yere hapis yatan Tomasz Komenda’nın açtığı tazminat davasında mahkeme, devletin söz konusu şahsa 12 milyon 811 bin zloti (yaklaşık 26 milyon lira) tazminat ödemesi kararı aldı.

DÜNYA 09.02.2021, 00:09 09.02.2021, 17:35
18 sene suçsuz yere hapis yattı, ülke tarihinin en büyük tazminat davasını kazandı

Ülke tarihinin en fazla ses getiren davalarından olan 'Tomasz Komenda' davası, 1997 yılının yılbaşı gecesi işlenen cinayetle başladı. Polonya'nın güneybatısında bulunan Miloszyce kasabasında 1996 yılını 1997 yılına bağlayan gece bir gece kulübünde arkadaşlarıyla eğlenen 15 yaşındaki Malgorzata K., kulüpten kısa bir an için dışarı çıktı. 1 Ocak 1997'de kulübün karşısındaki boş arazide cansız bedeni bulunan talihsiz kızın donarak öldüğü ve tecavüze uğradığı anlaşıldı. Güvenlik güçleri, olayın faili olarak Tomasz Komenda'yı gözaltına aldı. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Komenda, genç kızı hayatında hiç görmediğini söylerken, yargılama boyunca da suçlamaları reddetti. 2000 yılında 25 sene hapis cezasına çarptırılan adam, kararı duyar duymaz mahkeme salonunda gözyaşlarına boğuldu. Talihsiz genç adam, konulduğu cezaevinde pek çok kez intihar etmeye kalkıştı. Komenda, 18 senedir hapis cezasını çekerken, maktul kızın ailesi, 2018 yılında soruşturmanın tekrar açılması için Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro'ya başvurdu ve dosya tekrar açıldı.

18 yıl sonra gelen adalet

Wroclaw Savcılığı ve güvenlik güçleri yetkililerinin gerçekleştirdiği araştırma ve tetkikler sonucunda failin DNA testi ile Komenda'nın DNA'sının uyuşmadığı anlaşıldı. Tespit edilen DNA örneğinin, emniyet güçlerinde kaydı olan Ireneusz M.'ye ait olduğu anlaşılınca, söz konusu şahıs tutuklanarak cezaevine nakledildi. Savcılık tarafından suçsuz olduğu gerekçesiyle beraati için yüksek mahkemeye gerçekleştirdiği başvuru neticesinde Komenda, 18 sene suçsuz yere yattığı cezaevinden Mart 2018 tarihinde tahliye edildi.

Her sene için 1 milyon zloti

İşlemediği bir suçtan dolayı 24 yaşında giriş yaptığı cezaevinden 42 yaşında çıkan Komenda, kendisinden gasbedilen seneleri için cezaevinde yattığı her sene karşılığında 1 milyon zloti olmak üzere, devlet aleyhine toplamda 18 milyon zloti tutarında tazminat davası açtı. Bugün itibarıyla son celsesi görülen davada mahkeme, devletin Komenda'ya 12 milyon 811 bin zloti (yaklaşık 26 milyon lira) tazminat ödemesi kararı aldı.

Talihsiz adamın avukatı Zbigniew Cwiakalski tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ülke tarihinin en büyük tazminat davası olan bahse konu kararı daha yüksek bir ücret için temyiz edebileceklerini fakat ilk olarak gerekçeli kararı görmeleri gerektiğini dile getirildi.

Yorumlar (0)