165 sene sonra… Tonlarca altınla batan gemiden milyonluk eşyalar çıkarıldı

Bir zamanların tanınmış gemilerinden olan "Altın Gemisi"’nden çıkarılanlar ilk defa insanlara sunuldu. 1857 yılında batan ve ABD'nin en büyük hazinesinin içerisinde bulunduğu ifade edilen gemideki 150 milyon dolarlık eşyalar satışa çıkarıldı. İçerisinde 9 ton altın ve 500'den fazla insanla batan gemiden çıkan ilginç eşyalar ise birçok kişinin dikkatini çekti.

DÜNYA 03.08.2022, 09:30 03.08.2022, 16:18
165 sene sonra… Tonlarca altınla batan gemiden milyonluk eşyalar çıkarıldı

1857 senesinde batan "Altın Gemisi"nin eşyaları satışa sunuldu. Battığı zaman içerisinde ekonomik krize sebep olan, içerisinde 9 ton altın ve 500'den fazla kişinin yer aldığı "SS Central America" isimli gemideki mallar, senelerin ardından sergilendi. Yıllarca devam eden yasal sürecin sonrasında milyonlarca dolar ederindeki mallar görücüye çıkarken, en fazla dikkat toplayan eşya ise 1 milyon dolar tutarında altın şeklinde tuğla oldu.

ABD’nin ekonomik krizine sebep oldu

1850 yılında ABD ve Orta Amerika’nın doğu şeridinde işletilen gemi, ABD’nin en büyük hazinesini içerisinde taşıyordu. Asıl isminin "SS Central America" olan gemi, 1857 senesinde Küba'nın başşehri olan Havana üzerinden Panama'dan geçerek ABD'nin New York şehrine gitmek isterken çıkan kasırgada battı. İçerisinde 9 ton altın ve 500'den fazla insanın bulunduğu gemi, okyanusun derinlerine battı. 1857 yılında ekonomik kriz çıkmasına da sebep olan bu olay hiçbir zaman unutulmadı. Edinilen bilgilere göre, geminin içerisinde bulunan malların sergilenmesi için 10 yıl süren yasal çekişme yaşandı. Yaklaşık 150 milyon dolar tutarındaki eşyalar ise şuanda ABD’nin Nevada eyaletinde ilk defa sergileniyor.

Gemiden çıkan altın tuğlanın milyonluk değeri

1980 ve 2014 seneleri aralığında batık gemiden çıkarılan 1 milyon dolar değerindeki altın tuğla sergide sunuluyor. Bunun yanı sıra sergide, “derinliklerin Mona Lisa’sı” şeklinde anılan bir kadının portresi ve Levis’ın kurucusu olan Levi Strauss’un ürettiği blue jean pantolonda sergide yerini aldı.

Yolcuların yarısından fazlası hayatını kaybetti

İç savaş öncesinde Amerikan hayatının nadir tarihi kalıntılarını içerisinde bulunduran 85 metrelik SS Central America’da gerçekleştirdiği son seferde 9 ton altının haricinde 578 mürettebat ve yolcuyu da taşıyordu. Yaşanan faciada yoğunluğunun çocukları ve kadınları oluşturduğu yalnızca 153 yolcu yaşamına devam edebildi.

Uzun süredir gizli tutuluyordu

Geminin enkazı ise 1988 senesinde Kaptan Tommy Thompson idaresinde oluşturulan bir kurtarma grubu ile beraber keşfedildiğinde, “ABD’nin en büyük hazinesi” şeklinde isimlendirildi. Fakat gemide bulunan eşyalar, yasal çekişmeler, entrika ve açgözlülük sebebiyle şu zamana gelene kadar gizli tutuldu.

Açık arttırma günü belirlendi

Mevcut durumda ise California Gold Marketing Group bünyesi altında bulunan bir grup yatırımcıya ait olan eşyaların bir bölümünün, Holabird Western Americana Collections kuruluşu tarafından ekim ve kasım ayları arasında açık artırma şeklinde satışa çıkacağı belirtildi.

Yorumlar (0)