1600 Wagner nereye gidiyor?

Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup 1600 kadar paralı askerin, Beni Velid Havalimanı'ndan bilinmeyen bir noktaya tahliye edildiğini bildirdi.

DÜNYA 25.05.2020, 09:29 26.05.2020, 13:28
1600 Wagner nereye gidiyor?

Başkent Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid şehri havalimanından iki askerî kargo uçağı havalandı. Uçaklar, başkent Trablus'tan kaçan Rus özel güvenlik şirketi Wagner'e mensup 1500-1600 kadar paralı askeri taşıdı. Tahliyenin nereye yapıldığı ise bilinmiyor.

Uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı olan Libya ordusunun Halife Hafter karşısında ilerleyişinin ardından önemli bir gelişme yaşandı. Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, resmî sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, başkent Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid şehri havalimanından havalanan iki askeri kargo uçağının, "başkent Trablus'tan kaçan Rus özel güvenlik şirketi Wagner'e mensup 1500-1600 kadar paralı askeri bilinmeyen bir noktaya tahliye ettiğini" gözlemlediklerini açıkladı.

Stratejik üs Vatiyye'den çıkmışlardı

Anadolu Ajansı'nın geçtiği haber akışına göre Libya ordusu, darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin karşısında son dönemde pek çok askeri başarıya imza attı. Halife Hafter milislerini 18 Mayıs'ta Libya'nın batısındaki stratejik Vatiyye Üssü'nden çıkaran Libya hükümeti (UMH), batı bölgelerindeki farklı beldeleri de milislerden arındırmaya devam ediyor.

Geniş bir bölge Hafter'den alındı

Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'a saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune şehrini kuşatan Libya ordusu birlikleri, bazı silahlı grupları bu hamlesiyle başkent Trablus'un güneyindeki cephelerden Terhune şehrini savunmaya çekilmeye zorladı. Libya ordusu birlikleri, dün başkent Trablus'un güneyinde aralarında Hamza, Yermuk, es-Savarih askerî kamplarının da yer aldığı geniş bir bölgeyi milislerden temizledi.

Hafter milisleri PKK gibi yaptı

Libya ordusu birlikleri, başkent Trablus'un güneyindeki Selahaddin ve El-Meşru ekseninde ilerlerken bölgedeki kritik noktaları Halife Hafter milislerinden geri almış ve El-Tekbali Kampı'nda kontrolü ele geçirmişti. Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'un güneyindeki geri çekildiği cephelerde yerleşim bölgelerine çok sayıda patlayıcı tuzakladığı ortaya çıkmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üç ayrı harekât (Fırat Kalkanı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Barış Pınarı Harekâtı) ile Suriye'de temizlediği bölgeler de aynı şekilde terör örgütleri tarafından terk edilirken patlayıcılar tuzaklanmıştı.

Kremlin'in "şef" lakabını kullandığı ismin şirketi: Wagner

Kremlin Sarayı'nın yemek işini yönettiği için "Şef" lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin'e ait güvenlik şirketi Wagner grubunun, Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerleri ve siyasi faaliyetleri bulunuyor.

BM verilerine göre Libya'da 1000'den fazla

Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara Moskova'nın desteği sırasında ismi oldukça sık duyulan Wagner şirketi, Bireşmiş Milletler (BM) raporlarına göre yaklaşık binden fazla paralı askeriyle Trablus'un sıcak cephe hatlarında Halife Hafter saflarında savaşıyordu.

Yorumlar (0)