15 ülke katıldı: Dünyanın en büyük ticaret anlaşması imzalandı

15 ülke küresel ekonominin hemen hemen üçte birini kapsayan dünyanın en büyük ticaret bloğunu meydana getirdi. Liderler uzlaşmanın koronavirüs salgınının ardından ekonomik toparlanmayı hızlandırmasını umuyor.

DÜNYA 15.11.2020, 23:59 16.11.2020, 00:08
15 ülke katıldı: Dünyanın en büyük ticaret anlaşması imzalandı

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), 10 Güneydoğu Asya ülkesinin haricinde; Güney Kore, Çin, Japonya, Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan meydana geliyor. Blok, Çin’in bölgede büyüyen söz sahipliğinin bir parçası olarak görülüyor. Anlaşmada rakip Asya-Pasifik ticaret paktından 2017 yılında ayrılan ABD yer almıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, işbaşına gelmesinden kısa bir süre sonra Trans Pasifik Ortaklığı’ndan (TPP) ülkesini geri çekmişti. Anlaşmada 12 ülke yer bulunuyordu ve Trump’ın halefi Barack Obama tarafından Çin’in bölgede büyüyen gücünü eşitleyeceği gerekçesiyle destekleniyordu.

COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandıracak

RCP müzakereleri 2012 yılında başlamıştı. Anlaşma en sonunda Vietnam’ın ev sahipliği yaptığı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesinde gerçekleşen sanal törenle resmiyet kazandı. Liderler uzlaşmanın koronavirüs pandemisinin ardından ekonomik toparlanmayı hızlandırmasını temenni ediyor.

Hindistan da anlaşmanın bir parçasıydı fakat düşük gümrüklerin yerel üreticileri olumsuz etkileyeceği kaygısıyla geçen yıl söz konusu görüşmelerden çekilmişti. Anlaşmaya imza atan ülkeler kapının gelecekte Hindistan’a da açık kalacağını kaydetti.

Küresel ticaretin yüzde 29'unu oluşturuyor

RCEP, 20 yıl içerisinde bir dizi ithalat vergisinin kaldırılmasını planlıyor. Fikri mülkiyet hakları, telekomünikasyon, mali hizmetler, e-ticaret ve profesyonel hizmetler alanında da kurallar söz konusu. RCEP üyeleri dünya nüfusunun hemen hemen üçte birini, küresel üretimin de aynı şekilde yüzde 29’unu oluşturuyor.

Yorumlar (0)