1.5 milyar kişinin hesabı çalındı mı? Anonymous açıkladı

Facebook’un dün global çapta yaşadığı kesinti tüm dünyada gündem olurken, verilerin sızdırıldığı ve 1,5 milyar kişinin verilerinin satılık olduğu iddiası başka bir kriz çıkardı. Hacker grubu Anonymous satılık olan verilerin herkese ait kamuya açık bilgiler olduğunu söyledi.

DÜNYA 05.10.2021, 17:00 06.10.2021, 13:36
1.5 milyar kişinin hesabı çalındı mı? Anonymous açıkladı

 Facebook'un dün Instagram ve Whatsapp ile birlikte yaşadığı 7 saatlik kesintide kullanıcı verilerinin çalındığı iddiası tüm dünyada endişe yarattı.

İki olay birbirinden alakasız gibi görünse de kamuoyuna peşi sıra yansıması sanki aralarında bir bağlantı olabileceğini düşüncesine neden oldu.

22 Eylül’de bir hacker forumuna 1.5 milyar Facebook kullanıcısının verilerinin satılık olduğu yazıldı.


İlanı veren hacker her 1 milyon kişilik veri için 5 bin dolar talep etti. Alıcılar için 20 farklı set hazırlayan hacker bilgilerinin doğruluğunu da kanıtlayabileceğini ifade etti.

Veriler içerisinde ad soyad, kullanıcı adı, cinsiyet, e-posta hesapları ve telefon numaralarının da olduğu bilgisi verildi. Ancak daha sonra veriler incelendiğinde söylenen bilgilerin sızmadığı anlaşıldı. Veri ayıklama programıyla herkesin kamuya açık olan girdiği bilgilerin listelendiği tespit edildi.

Anonymous’dan ilgi çeken paylaşım

Dünyada hacker grubu olarak tanınan Anonymous da Facebook'daki hacklenme iddialarına ilişkin konuştu. Twitter'dan yapılan açıklamada, "Birisi web kazıma yoluyla 1.5 milyar kişiye ait kullanıcı verisini indirdi. Bu veriler zaten kullanıcıların herkese açık bilgileriydi" denildi.

Bu ilk değil

Veri sızıntısı iddiaları geçtiğimiz Nisan ayında da olduğu iddia edilmişti. İddiaya göre 106 ülkeden 533 milyon kişinin verileri bilinmeyen şahısların eline geçmişti.

Bir hacker platformunda yayımlanan verilere göre, kullanıcıların konumları, telefon numaraları ve doğum tarihlerini kapsıyordu.
 

Yorumlar (0)