15 AB ülkesinden doğal gaz adımı! Tavan fiyat için talep iletildi

AB Komisyonu’na giden AB mensubu 15 ülke, ithal doğal gaz için tavan fiyat uygulanmasına yönelik plan oluşturulmasını talep etti.

DÜNYA 28.09.2022, 16:22 29.09.2022, 09:54
15 AB ülkesinden doğal gaz adımı! Tavan fiyat için talep iletildi

İthal edilen doğal gaz için tavan fiyat uygulanmasını isteyen 15 AB mensubu ülke AB Komisyonu’na konu ile ilgili başvuruda bulundu. Bu başvuruyu yapan ülkeler içerisinde, Fransa, Slovenya, Slovakya, Romanya, Portekiz, Polonya, Malta, Litvanya, Letonya, Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan, Belçika, İspanya ve İtalya yer alıyor.

Başvuru içerisinde neler yer alıyor?

15 ülkenin enerji bakanları bir araya gelerek, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'a imzalı bir mektup yolladı. Mektup içerisinde, Komisyon tarafından enerji krizi ile ilgili gerçekleştirilen çabalar takdir edildi. "En büyük problem olan doğal gazın toptan ödemeleri hususunda henüz bir netlik sağlanamadı.” İfadesinin bulunduğu bildiride, Avrupa'da bulunan tüm toptan doğal gaz işlemleri için tavan fiyat getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Ülke bakanları tarih verdi: “Toplantıya kadar plan belirlenmeli”

Gönderilen bildiride, gaz fiyatlarına getirilecek sınırlandırmanın, işletmeleri ve hanelere enflasyona karşı zor duruma düşürmemek adına önemli olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu isteğin arz güvenliği oluşturacak şekilde tasarlanabileceği aktarıldı.

AB mensubu ülke bakanlarının enerji krizine yönelik sağlayacağı önlemleri konuşmak üzere 30 Eylül günü Brüksel'de bir toplantı düzenlenileceğine değinilen mektupta, AB Komisyonu'nun toplantı yapılmadan önce gaz hususunu içerisine alan bir plan belirlemesi istendi.

Hangi ülkeler sıcak bakmıyor?

Danimarka, Hollanda ve Almanya gibi ülkeler söz konusu durum ile ilgili yapılacak tavan fiyat uygulamasına sıcak yaklaşmıyor.

Gaza tavan fiyat uygulanmasının enerji arz güvenliği açısından riskli olacağı fikrinde olan ülkeler, çalışmanın özellikle kış döneminde doğalgaz tedariki kısmında zararlı olabileceğini düşünüyor.

Yorumlar (0)