14 ülke sığınmacıları paylaşacak!

AB üyesi 14 ülke, Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların paylaşılmasını öngören mekanizmayı kabul etti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kararı kamuoyuna duyurdu.

DÜNYA 23.07.2019, 10:22
14 ülke sığınmacıları paylaşacak!

Avrupa Birliği'ne (AB) üye 14 ülke, Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların paylaşılması amacıyla Almanya ve Fransa tarafından sunulan 'dayanışma mekanizması' önerisini kabul etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 28 üye ülkenin dışişleri ve içişleri bakanlarının bir araya geldiği Paris'teki zirvenin sonucunda 'dayanışma mekanizması'nın kabul edildiğini kamuoyuna duyurdu.

Macron 14 ülkeden 8'inin yeni mekanizmaya 'aktif' olarak katılım sözü verdiğini bildirdi.

Reuters'in Fransız hükümet çevrelerine dayandırdığı haberine göre, aktif katılım sözü veren ülkeler Almanya, Fransa, Portekiz, İrlanda, Finlandiya, Litvanya, Hırvatistan ve Lüksemburg.

Macron, Paris'te yaptığı açıklamada, diğer ülkeleri de Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların paylaşımına ilişkin mekanizmaya dâhil etmek için harekete geçeceklerini bildirdi.

İtalya ve Malta öneriyi kabul etmedi 

Öneriye itiraz eden ülkelerin başında İtalya geliyor. Roma, Akdeniz’de sığınmacıları kurtarma gemilerinin limanlarına yanaşmasına imkân tanımıyor.

İtalya ve Malta, geçen hafta Finlandiya’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği içişleri bakanları zirvesinde söz konusu öneriyi kabul etmemişti. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Paris'teki zirveye de katılım göstermedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirve öncesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Antonio Vitorino ile görüştü. Grandi ve Vitorino, zirvede alınan karardan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Bu durumda ortak hareket edilmesi herkesin çıkarınadır." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Paris'teki zirve öncesinde yaptığı açıklamada, yeterince sayıda ülkenin katılım göstermesi durumunda AB'nin Akdeniz'deki kurtarma girişimlerine uyguladığı blokajın kaldırılabileceğini bildirmişti.

Maas, İtalya ve Malta'nın sığınmacı yükünün azaltılması için de Avrupa iltica sisteminin değişmesi gerektiğini kaydetmişti.

İtalya, haziran ayında iki hafta boyunca Akdeniz'de bekletilen Sea-Watch'a ait gemiye yanaşma izni vermemiş, kurtardığı sığınmacılarla birlikte izinsiz olarak Lampedusa limanına yanaşan geminin kaptanı Carola Rackete'yi gözaltına almış, hatta yardım gemisine de el koymuştu. Serbest bırakılan Carola Rackete, 'yasa dışı göçe yardım etmek' ve 'İtalya karasularını ihlâl etmek' ile suçlanmıştı. 

Yorumlar (0)