1,2 milyar doları teslim edip özür diledi!

Özbekistan eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova, 1,2 milyar dolarlık yatırımlarının devlete geçtiğini, yurt dışındaki paraları getirmeye çalıştığını açıkladı.

DÜNYA 24.06.2019, 22:29
1,2 milyar doları teslim edip özür diledi!

Özbekistan'ın eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un önce ev hapsi verilen ardından cezaevine konulan büyük kızı Gülnara Kerimova, Özbekistan'daki 1,2 milyar dolarlık yatırımlarının tamamının Özbekistan devletinin kontrolüne geçtiğini, yurt dışındaki paralarının ise Özbekistan'a geri getirilmesi için ise çok çaba gösterdiğini söyledi.

Ev hapsindeyken kurallara uymadığı ve ev hapsi şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Taşkent yakınlarındaki bir cezaevine konulan Gülnara Kerimova, kızı İman Kerimova’nın sosyal paylaşım sayfası üzerinden yazılı açıklama yaptı. Son yıllarda çok değiştiğini, artık kendisini aklamak için çabalamadığını ve samimiyetine herkesin inanmasını istediğini ifade eden Gülnara Kerimova, "Halkımdan, beni anlayan ve saygı duyan tüm insanlardan özür diliyorum." dedi.

Gülnara Kerimova, mülk ve paralarının Özbekistan devletine iadesine dair tekliften sonra iş birliği yapmaya başladığını ve bu paraların Özbekistan'ın kalkınmasına büyük katkıda bulunacağına inandığını belirtti. 

Gülnara Kerimova şunları söyledi:
"Ülkedeki 1,2 milyar dolar değerindeki yatırımlarım çoktan kendi kontrolümden çıkarak Özbekistan devletine geçmiş ve devlet bütçesi için çalışıyor. İsviçre’de dondurulan hesabımdaki paraların Özbekistan'a getirilmesi konusu ise sadece benim tek başıma halledebileceğim bir iş değil. Bu paralara Özbekistan dışında diğer ülkeler de talip oluyor. Ben ve avukatım, 131 milyon dolar değerindeki paranın geri getirilmesi için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. 555 milyon dolarlık para için ise çaba göstermeye başlamış bulunuyoruz."

Ayrıca sağlık sorunlarından dolayı ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen Gülnara Kerimova, başvuruda bulunduğu Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in hoşgörüsünü ve merhametini beklediğinin altını çizdi.

Gülnara Kerimova, ülkesi için hizmet etmeye hazır olduğunu ifadelerine ekledi.

Özbek mahkemesi, 2017 yılının Aralık ayında yolsuzluk, rüşvet, dolandırıcılık, ticaret ve gümrük kurallarını ihlal etme ve diğer suçlamalardan Gülnara Kerimova’yı 10 yıl hapse mahkum etmişti. Gülnara Kerimova’nın ceza süresi, haksız elde ettiği gelirleri ve devlete verdiği maddi zararı geri ödemeyi kabul etmesiyle 2018 yılının Temmuz ayında 5 yıla indirilmişti. Gülnara Kerimova mahkeme kararına göre ev hapsi cezası çekecekti. Ancak Gülnara Kerimova, mart ayında mahkum edildiği ev hapsi şartlarını ihlal ettiği ve kendisine tanınan imkanı istismar ettiği gerekçesiyle tekrar cezaevine gönderilmişti.

Yorumlar (0)