"10 Numara zorbası" bakanı istifa ettirdi

Tüm İngiltere'nin tepkisi çekmesine rağmen İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından korunan ve İngiliz basınının "10 Numara zorbası" olarak nitelendirdiği başbakanlık danışmanı Dominic Cummings yüzünden bir devlet bakanı istifa etti.

DÜNYA 26.05.2020, 12:43
"10 Numara zorbası" bakanı istifa ettirdi

İngiltere'de Devlet Bakanı Douglas Ross, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) ile mücadele sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamalarını ve sosyal mesafe kurallarını ihlal eden başbakanlık danışmanı Dominic Cummings'in açıklamasının tatmin edici olmaması sebebiyle istifa etti.

Devlet Bakanı Douglas Ross, Twitter hesabından yaptığı açıklamada istifasına gerekçe olarak şunları gösterdi:

"Başbakanlık danışmanı Dominic Cummings'in iddialara ilişkin ayrıntılı izahatını duymayı beklediğim için, konuyla ilgili kamuoyu önünde konuşmadım. Açıklama yapmasını memnuniyetle karşıladım fakat olayda hala izaha muhtaç kalan noktalar benim için sorun teşkil ediyor. Bu nedenle bakanlık görevimden istifa ediyorum."

Başbakanlık danışmanı Dominic Cummings'in çiğnediği kurallara uyan pek çok vatandaşın hasta yakınlarını ziyaret edemediğini, yaşamını yitiren yakınlarını son bir kez göremediğini veya cenazesine katılamadığını hatırlatan Devlet Bakanı Douglas Ross, "Şimdi onlara vicdanım rahat şekilde 'siz hepiniz hata ettiniz, sadece üst düzey bir hükümet danışmanı doğru yaptı' diyemem." ifadelerini kullandı.

Dominic Cummings krizi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın danışmanı Dominic Cummings'in mart sonunda sokağa çıkma kısıtlamalarına aykırı olarak eşi ve çocuğuyla Londra'yı terk ettiği, ülkenin kuzeydoğusundaki ebeveynlerinin yanına gittiği ve orada da en az bir kez kaldığı evi terk ederek yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki bir kasabaya gittiği ve bu şekilde hem sokağa çıkma kısıtlamasını, hem seyahat kısıtlamasını hem de sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiği ortaya çıkmıştı. Boris Johnson ise başdanışmanı Dominic Cummings'i koruyarak "kişisel tercih" açıklamasında bulunmuştu. İngiliz basını Boris Johnson'ın bu açıklamalarına da tepki göstermişti. İngiliz hükümetine yakınlığıyla bilinen basın organları bile hem Başbakan Boris Johnson'ı hem de başdanışman Dominic Cummings'i ağır ifadelerle eleştirmişti.

Kamuoyunun ve muhalefet partilerinin istifası veya görevden alınması için artan baskısı karşısında Başbakanlık Başdanışmanı Dominic Cummings dün bir basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevaplamıştı.

Boris Johnson ise hem önceki gün, hem dün konuyla ilgili sorulara verdiği cevaplarda ısrarla Dominic Cummings'i savunmaya devam etmişti.

Yorumlar (0)