1 milyon sığınmacı ağırladı: BM, Merkel’e mülteci ödülü layık gördü

Nansen Mülteci Ödülü’nün Merkel’e verilmesi gerektiğini ifade eden Grandi, "Merkel politik ve ahlakı bir cesaret ortaya koydu" dedi. Ödülün verilmesinin nedeni olarak, Almanya’nın o dönemde 1 milyon kadar mülteciyi ağırlanmasına işaret edildi.

DÜNYA 04.10.2022, 16:38 05.10.2022, 10:07
1 milyon sığınmacı ağırladı: BM, Merkel’e mülteci ödülü layık gördü

Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel'e görev yaptığı süre zarfında 1 milyon mülteci ağırlaması sebebiyle Nansen Mülteci Ödülü’ne layık görüldü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından verilen Nansen Mülteci Ödülü, sığınmacılar ve mülteciler adına gerçekleştirilen çalışmaların takdirini ifade etmek üzere veriliyor.

Bu sene sığınmacı ödülü Merkel'in

Komiserlik tarafından gerçekleştirilen bildiride, "2022 Nansen Mülteci Ödülü’ne Almanya'nın eski Federal Şansölyesi Angela Merkel layık görülmüştür." denildi.

Konuyla ile ilgili olarak yönetim, "Zamanın Federal Şansölyesi Merkel'in önderliğinde Almanya, 2015 ve 2016 senelerinde Suriye'de yaşanan çatışmanın en üst noktasında ve diğer bölgelerde ölümcül şiddetin içinde 1,2 milyondan daha fazla sığınmacı ve mülteciye ev sahibi oldu." ifadesi kullanıldı.

Merkel, “Açık fikirli ve şefkatli olmalıyız”

Merkel'in o zaman içerisinde, "Avrupa değerlerimizi test eden bir hadiseydi." söylemi de hatırlatıldı.

Alman siyasetçi Merkel’in, bölücü milliyetçiliği kabul etmeme çağrısında bulunduğu, bu tavrın yerine “açık fikirli, şefkatli ve özgür” olunmasını talep ettiği belirtildi.

Grandi’den Merkel’e övgü dolu sözler

Merkel'in görev yaptığı dönemlerde sığınmacılara karşı çalışmalar yaptığını ifade eden BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Mültecileri koruma ve insan hakları, uluslararası hukuk ve insani ilkeler adına ayakta durma kararlılığına" karşı övgü dolu sözlerde bulundu.

Grandi, "Angela Merkel, 1 milyondan fazla mültecinin hayatta kalmasına yardım ederek büyük bir ahlaki ve politik cesaret sergiledi." diye konuştu.

“Gerçek bir liderdi”

Eski Başbakan ile ilgili açıklamalarına devam eden Grandi, "Ortak birlikteliğimize hitap edebilen, ayrımcılığa ve korkuya nasihat edenlerin karşısında dimdik tutum sergileyen gerçek bir liderlikti.

Siyasetçiler, sorumluluğu farklı kişilere devretmek yerine dünyanın problemlerine çözüm bulmak adına doğru davranış şeklini benimsediğinde hangi başarıların geleceğini bizlere gösterdi." dedi.

Yorumlar (0)