Geleceği tahmin etmek neden çok zor?

Sizce 2100 yılında nasıl bir dünya bizi bekliyor? Tahminlerinizi yapın ancak büyük ihtimalle gerçekleşmeyecek ya da farklı bir şekilde gerçekleşecekler. Nedeni yazımızda...

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.04.2019, 21:20 29.04.2019, 12:04
Geleceği tahmin etmek neden çok zor?

Back to the Future (Geleceğe Dönüş) üçlemesi, Marty Mcfly isimli bir genç ile doktor Emmett Brown’ın bir zaman makinesi yardımıyla, bulundukları zamandan 30 yıl öncesine ve 30 yıl sonrasına seyahat etmelerini konu alıyordu.

Back to the Future'nin gelecek tasviri

Üçlemenin ikinci filminde içinde bulundukları 1985 yılından 2015’e seyahat eden iki kafadar, maceradan maceraya atılıyordu. Ancak bu yazıda filmin bizi ilgilendiren kısmı filmin içinde yapılan gelecek tasviri.

Geleceği tahmin etmenin zorlukları

Yönetmen Robert Zemeckis, 1985 yılından bakınca 30 yıl sonra uçan kaykaylar, otomatik bağcıklı ayakkabılar, bedeni tek bir tuşla değiştirilebilen montlar, uçan arabalar ve köpekleri gezdiren robot tasmalar hayal etmiş olabilir! Ancak bunların hiçbiri gerçekleşmedi.

1400'lü yıllarda yaşasaydınız!

Filmde gösterilen büyük boy televizyon, görüntülü konuşma ve 3D gibi teknolojiler ise yönetmenin tutan tahminleri arasında! Peki bu yaratıcı yönetmen, geleceğe ilişkin tasvir yaparken neden birçok tahmini tutmadı? Sorun şu ki, ileride neler olabileceğini hayal etmeye çalışırken bile bulunduğumuz zamanın bizi sınırlaması.

Şöyle düşünün; 1400’lü yıllarda yaşayan bir kişi, bilgisayar gibi bir nesneyi düşünemezdi bile, çünkü öyle bir konsept yoktu ortada! Ya da telefon ve televizyon gibi teknolojik cihazları… Onun yerine belki de daha büyük ve hızlı gemileri hayal edebilirlerdi sadece!

2100 yılında neler olabilir?

Aslında biz de bulunduğumuz çağın araç ve gereçleri neyse ona göre bir gelecek hayali kuruyoruz. 2100’lü yıllarda neler olabilir mesela? Işınlanmak, 3 boyutlu telefon konuşmaları, belki uçan arabalar... Fakat bizim şu an hayal bile edemediğimiz farklı bir iletişim yöntemi de bulunabilir. Yani gelecekle ilgili tahminlerimiz büyük ihtimalle fiyaskoyla sonuçlanacaktır.

2000'li yılları hayal eden ressam

20. yüzyılın ünlü Fransız ressamlarından Jean- Marc Cotte 1890-1910 yılları arasında bir sürü resim yaptı. Ressam bu resimlerde, 2000 yılında nasıl bir dünya düşlediğini çizdi. İşte o resimlerden bazıları...

Havada savaş

Uçan taksi durağı

2000'li yıllardan bir berber

Deniz atına binen arkadaşlar

Elektrikli süpürge

2000'li yıllarda bir terzi

Uçan itfaiye

Araba savaşları

Balina otobüsü

Yorumlar (0)