Evrendeki en tuhaf gezegenler

Cam yağmurları yağan gezegenlerden, üç yıldıza sahip gezegenlere evrende yer alan en garip birkaç gezegeni sizler için derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.04.2019, 22:54 29.04.2019, 12:05
Evrendeki en tuhaf gezegenler

Dünya, evrende trilyonlarca gezegen içinde yaşamı barındırdığını bildiğimiz (şimdiye kadar) tek gezegen! Ancak evimizden onlarca, binlerce hatta milyonlarca ışık yılı uzakta öyle garip gezegenler var ki!

Serseri gezegen

‘Serseri gezegen’ diye de anılan PSO J318.5-22, büyüklük olarak Güneş Sistemi'ndeki bütün gezegenlerin toplamından kat kat daha büyük!

Bir yörüngeye sahip olmayan gezegen, bu kategoride yer alan en genç gök cismi. Bu kadar genç bir gezegenin yıldızı tarafından uzaya savrulma sebebi ise belirsizliğini koruyor.

Kömür karası gezegen

TrES-2b, kainatta yer alan en karanlık gezegen! Öyle ki bu gezegen yüzeyine ulaşan ışığın %1'ini dahi yansıtmıyor.

Bu sebeple görünmesi de bir hayli zor. Bu kömür karası gezegenin gizemi halen daha çözülebilmiş değil.

Satürn'den daha ihtişamlı gezegen

Evrendeki en ihtişamlı gezegenlerden biri olan J1407b’nin halkaları Satürn'ün halkalarından 200 kat daha büyük! İhtişamıyla gözleri kamaştıran Satürn’ün yanında bu gezegeni hayal edebiliyor musunuz?

Cam yağmurları yağan gezegen

Bir mavi bilyeyi andıran HD 189773b'nin renginin sebebi, yüzeyinde meydana gelen yüzlerce kilometre hızda esen fırtınaların oluşturduğu cam yağmurları! Atmosferinin tamamı silikat parçacıklarıyla dolu olduğu için bu parçacıklar, cama dönüşüyor.

Muazzam bir sıcaklığa sahip olan bu gezegenin üzerindeki cehennem ortamını bir düşünün! Gezegenin yüzeyinde 5 saniye bile dayanmak neredeyse imkansız.

En yaşlı gezegen

12.7 milyar yıllık yaşıyla şimdiye kadar ölçülen en yaşlı gezegen (PSR B1620-26) b ilk kez keşfedildiğinde bilim dünyası şoka uğradı. Zira, 12,7 milyar yıl öncesinde evrenin gezegen oluşumuna imkan veren bir ortam olmadığı düşünülüyordu.

Bu gezegende bir yıl 2 saat!

PSR J1719-14b adlı gezegen, bilim kurgu tutkunlarının bir hayli ilgisini çekecek. Çünkü gezegenin, yıldızı etrafındaki yörüngesi öylesine kısa ki, bir yılı dünya üzerinde kullanılan Güneş saatine göre tam 2 saat!

Bu garip gezegenin yüzeyinin elmas dağlarıyla kaplı olması, galaksiler arasında dolaşan mücevher hırsızlarını dikkatini çekebilir.

'Üç Güneşli' gezegen

HD 188753 isimli gezegende yaşama elverişli bir ortam olduğunu ve bir an yüzeyinde durduğunuzu düşünün.

Kafanızı gökyüzüne çevirdiğinde Güneş gibi 3 yıldız göreceksiniz. Gezegenin etrafında döndüğü yıldız, bir başka yıldızın etrafında dönüyor. O ise daha büyük bir yıldızın etrafında…

Yorumlar (0)