Zuckerberg’in büyük hayali Metaverse, imparatorluğunun yıkımı mı olacak?

Mark Zuckerberg'in yeni ve cesur dünyası Metaverse, yatırımcılar ile eleştirmenler tarafından çok fazla güven oyu toplamışa benzemiyor. Zuckerberg'e ait olan Meta firmasının hisse değerlerinde düşüş yaşanırken kişisel servetinde de azalış görüldü. Dünyanın en zengin 20 insanı içerisinde olan Zuckerberg, Metaverse projesinin ardından bu liste içerisinden çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.10.2022, 17:35
Zuckerberg’in büyük hayali Metaverse, imparatorluğunun yıkımı mı olacak?

Mark Zuckerberg’in Metaverse alemine olan yakınlığı sonrasında kendi kişisel serveti ve firması üzerinden maddi kayıplara neden olmaya başladı.

Yatırımcılar eleştirdi, Zuckerberg çalışmaya devam etti

Metaverse, birden fazla eleştirinin ana noktalarından bir tanesi olmayı sürdürüyor. Yatırımcılar ve eleştirmenler Metaverse dünyasında bulunan görüntülerin ilkel olduğunu, sanal evrende sağlanacak çok az bir şey olduğunu ve ilk kısımda Metaverse giriş yapmanın pek bir manası bulunmadığını düşünüyor.

Fakat Zuckerberg, Silikon Vadisi'nde bulunan eleştirmenlerin ve yatırımcıların tersine Metaverse'in internetin gelecek zamanı olacağı hususunda sevdasından geri adım atacak gibi gözükmüyor.

Zuckerberg, on yıl içinde söz konusu alternatif gerçekliğin içerisine bir milyar kullanıcıyı sokabilmek ve burayı günlük olarak yüz milyarlarca dolar oranında dijital ticaretin yapıldığı bir Pazar alanına dönüştürmeyi planlıyor.

Senede 10 milyar dolar yatırım yaptı

Mark Zuckerberg, pandemi zamanında internet kullanımın fazlalaşması ile beraber sosyal yaşantının bu evrene taşınacağına inanarak senede takribi yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım sağladı.

Metaverse ile birlikte kullanıcıların çevrimiçi şekilde birbirleriyle etkileşim içerisinde olacağı, iş toplantıları, oyunların oynanacağı farklı bir dünya meydana getirmeyi amaçladı.

Ancak geçtiğimiz haftalarda Meta firmasından sızdırılan belgeler içerisinde, Metaverse'ün merkezi Horizon Worlds'ün aylık olarak ziyaretçi miktarının 200 bin olduğu ifade edildi.

Bu şekilde yaşanan gelişmenin sonrasında Zuckerberg’e ait olan Meta firmasının geçtiğimiz 14 ay içerisinde hisse fiyatları takribi yüzde 60 oranında düşüş yaşadı ve firmanın güncel piyasa miktarı 400 milyar dolara indi.

Hisse fiyatlarında meydana gelen inişin piyasa değeri ise takribi 600 milyar dolar şeklinde tahmin ediliyor.

Fakat Zuckerberg’in şahsi serveti ocak döneminden bu zamana gelene kadar 76 milyar dolar düşüş yaşadı ve Metaverse projesi onu dünya üzerinde bulunan en zengin 20 kişi içerisinden çıkardı.

Şirket personelleri konu ile ilgili alay ediyor

Firma içerisinden sızdırılan bilgilere göre, Meta personelleri de Mark Zuckerberg’in bu hayaline yakın durmuyor.

Meta çalışanlarının Metaverse'de gerçekleştirilen değişiklikler hususunda alaycı bir tavır takındığı ifade edilerek "Mark'ı Mutlu Et" veya "MMH" gibi ifadelerle projeye “alaycı” bir tavırla davranıldığı ortaya çıktı.

Meta'nın Metaverse kısmının sorumlu başkan yardımcısı Vishal Shah'da firma çalışanlarının Metaverse hakkında inancının az olduğunu dikkat çekerek, personellerin mesaj kutusuna, ‘Bu ürettiğimiz çalışmanın her zaman kullanmış olduğumuz diğer çalışmalar kadar neden sevmiyoruz? Eğer, biz Metaverse çalışmasına yakın durmazsak kullanıcılarımızın bunu sevmesini bekleyemeyiz?” şeklinde mesaj bırakıyor.

Yorumlar (0)